Prijepolje: Građanima veći računi – odbornicima veća primanja

Dobro poznata izreka “koliko rada – toliko para”, uskoro će prestati da važi za odbornike Skupštine opštine Prijepolje. Naime, kako saznajemo odborničku dnevnicu od 2500 dinara po danu skupštinskog zasedanja zameniće mesečni paušal od 10.000 dinara bez obzira na to da li će skupština raditi ili neće. Pre nego što se paušal počne isplaćivati potrebno je da ovaj predlog prođe skupštinsku proceduru i da odbonici daju saglasnost na to, što im sasvim sigurno neće teško pasti i to već na prvoj narednoj sednici koja se očekuje da bude početkom idućeg meseca.

Dok većina opština u Srbiji odbornicima isplaćuje dnevnice po održanoj sednici, aktuelna skupštinska većina kako bi sačuvala mir u klupama i predupredila nezadovoljstvo koje kod pojedinih odbornika većine tinja i preti da otkazivanjem poslušnosti oslabi brojno stanje odlučila se da uvede umesto dnevnice mesečnu nadoknadu. Ovo će možda biti jedna od retkih odluka vladajuće većine koja neće teško pasti ni uspavanoj opoziciji, koja šta više možda sa prvom platom i nastupajućim hladnim danima utone još dublje u zimski san u koji se odavno nalazi. Ni građani Prijepolja ne mogu imati primedbi da se na njih nije mislilo i da su ove jeseni ostali zaboravljeni. Oni su svoje povećanje već dobili a najavljeno im je još jedno, pa tako od 1. oktobra računi za vodu veći su za 50%, za iznošenje smeća 27,5% a najavljeno je i povećanje cene grejanja za 12 %.

Rad je za nekog strašno jednostavan, skupštinski dom u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs

Prijepoljski skupštinski dom broji 41 odbornika, ukoliko odborničku dnevnicu zameni plata od 10 hiljada dinara svaki od njih inkasiraće po 120.000.oo dinara godišnje, a svi ukupno koštaće poreske obveznike grada na Limu 4.920.000 dinara.Ovoj cifri naravno treba dodati uvećana primanja koja umaju predsednica skupštine, njen zamenik kao i sekretar i zamenik sekretara. Ekonomski razvoj opštine glavna je bila vodilja i uslov za uvođenje takozvanih odborničkih plata u Sremskoj Mitrovici, Rumi, Šidu, Staroj Pazovi, Pećincima ipak za razliku od njih Prijepolje i dalje spada u grupu devastiranih opština te stoga nam nije jasno zbog čega su se odlučili na ovakvu odluku, naravno ukoliko do nje dođe.
PP Media