Prijepolje: Sneg napravio štetu na malinjacima

Snežne padavine, koje su u protekla dva dana zahvatile visočije delove opštine Prijepolje, koji se nalaze iznad 650 m nadmorske visine stvaraju probleme poljoprivrednim proizvođačima, posebno malinarima. Najveći deo pod zasadom maline u ovoj opštini upravo se nalazi na pomenutoj nadomorskoj visini.
Prema rečima predsednika Uduženja malinara „Zlatna malina“ iz Prijepolja i poljoprivrednog proizvođača Mirsada Obućine, oštećene su rodne grane na malini i kako on ističe, gde god postoji oštećenje, tu neće biti ploda. Obućina kaže da to oštećenje ne spada u stavke koje mogu pokriti osiguravajuća društva i da će malinari pomoć potražiti od loklane samouprave.
Rukovodilac odeljenja za poljoprivredu u opštini Prijepolje Ifet Hamzić kaže da su se u aprilu mesecu mogle očekivati snežne padavine u višim predelima, a da je do oštećenja rodnih grana došlo zbog korišćenja azotnih đubriva, koje je i izazvalo prerano bujanje. Prema njegovim rečima, snežne padavine ne mogu u velikoj meri uticati na rod, jer nije bilo velike količine padavina i da lokalna samouprava pruža pomoć samo u slučaju grada i većih elementarnih nepogoda.
Prema podacima koje smo dobili od osiguravajućih društava, nove zasade maline, koji još uvek nisu stigli za branje, moguće je osigurati od snežnih padavina, dok zasadi maline koji se beru ne uključjuju tu mogućnost.
U cilju prevencije saveti malinarima jesu da se što pre sa grana ovog jagodičastog voća ukloni sneg, a u prilog njima idu i najave meteorologa da slede visočije temperature, što će dovesti i do otopljenja snežnog pokrivača.
PP Media