Prijepoljska kasa teža za 21 milion dinara

Prijepolje – Zbog povećanja ostvarenih prihoda za 21 milion dinara, odbornici Skupštine opštine Prijepolje na današnjoj sednici usvojili su rebalans budžeta, prvi u ovoj godini.

Odbornici SO Prijepolje, foto: A.Rovčanin

Opštinska kasa u Prijepolju teža je za 21 milion dinara od planirane, pa će taj novac u najvećem delu preko tekuće budžetske rezerve biti usmeren za nova investiciona ulaganja i započete projekte.

„U ovom slučaju smo potcenili prenete prihode, oni su veći i to je jedan od razloga. Drugi razlog jeste više formalne prirode, radi se o investiciji rekonstrukcije deponije Stanjevna. Sredstva su bila planirana kao zajedničko ulaganje preko Кomunalnog, Međutim komunalno preduzeće nije imalo gradski plan nabavki i ljudske resurse, pa je to uradila opština, tu je izvršena samo realokacija” , rekao je načelnik odeljenja za budžet i finansije Dragiša Rakonjac.

Zamenik predsednika opštine Esad Hodžić istakao je da je zbog relokacije određenih pozicija i drugih budžetskih okolnosti, iznos od 16 miliona se opredeljen za tekuću rezervu.

„Tekuća rezerva jeste pozicija odakle u svakom momnetu možete da povučete sredstva koja vam nedostaju za projektne ili investivione aktivnosti” , kazao je Hodžić.

Na sednici je usvojena odluka o izradi plana detaljne regulacije za deo Brodareva i naselja Zalug gde će biti izgrađena postrojenja za
preradu otpadnih voda sa primanom i sekundarnom kanalizacionom mrežom u dužini od 60 kilometara.

„Mi moramo doneti odluke na osnovu kojih se radi detaljni plan regulacije za ova dva područja. To će biti planski osnov za izradu projektne dokumentacije koju na sebe preuzima vlada, kao i finansiranje ovoga projekta. Drugi je pravni osnov da imamo parcele na kojima će biti izgrađena ta dva postrojenja”, rekao je Zoran Petrić član Opštinskog veća.

Na ovoj sednici usvojena je petogodišnja Strategija razvoja socijalne zaštite i donet Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na finanijsku pomoć za vantelesnu oplodnju.

Današnje skupštinsko zasedanje započeto je minutom ćutanja kojim je iskazan pijetet prema svim sugrađanima preminuli od posledica izazvanih korona virusom.

PP Media i GZS