Proširenje deponije “Duboko”, da li ima mesta za smeće iz Prijepolja?

Projekat proširenja tela deponije čine dva projekata i to stabilizacionih mera postojećeg tela deponije i projekat proširenja tela deponije.Postupak izbora izvođača radova trebalo bi da se završi do početka novembra ove godine, rekao je Nedeljko Milosavljević, direktor JKP Regionalni centar za upravljanje otpadom „Duboko“ Užice. On je dodao da je predviđeno je izvođenje radova u podnožju postojećeg izgrađenog tela deponije sa prelaskom na drugu stranu Turskog potoka. Pre početka radova potrebno je odraditi sve pripremne radove, a kroz postupak eksproprijacije bilo je potrebno doći do pribavljanja zemljišta, odnosno parcela vlasnika, na kojima će se izvoditi radovi.
Pre izrade glavnog projekta stabilizacije i proširenja tela deponije, izrađen je “Program geotehničkih istraživanja za proširenje i sanaciju deponije Duboko”, kao i elaborat o iskopu zemlje na lokaciji deponije, potrebne za izvođenje radova na sanaciji i proširenju.Projekat sanacije i proširenja uradila je grčka firma “Enviroplan” i u fazi je overe od strane Tehničke kontrole Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Deponija Duboko Uzice

Deponija Duboko Uzice


Istovremeno, sa ovim aktivnostima, po procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj( EBRD) sprovodi se postupak izbora nadzora nad izvođenjem radova i izbora izvođača radova. Otvaranje ponuda za izbor nadzora je 18. oktobra, a postupak izbora izvođača radova trebalo bi da se završi do početka novembra ove godine.

Kako će biti finansirani radovi?

Predračunska vrednost radova, prema projektu, iznosi oko pet miliona evra. Planirano je izvođenje radova u dve faze, tako što prva faza obuhvata izradu stabilizacionih mera, ojačanje postojećih cevi u Turskom potoku i izgradnju prve ćelije deponije. Vrednost ovih radova iznosi 2,5 miliona evra, a sredstva za ovu fazu su obezbeđena od Švedske vladine agencije SIDA preko EBRD. A vrednost radova za drugu fazu koja obuhvata izgradnju još dve ćelije proširenja deponije, procenjena je na dva miliona evra. Ova sredstva biće obezbeđena od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Realizacija ove faze planirana je u 2017. godini.

Izvor: Infoera/ PP Media