Psi lutalice i medvedi sve češće kolju stadau novovaroškom kraju

Nova Varoš – Stočari iz sela kod Nove Varoši trpe sve veću štetu. Letos je u napadima čopora pasa lutalica stradalo tridesetak ovaca, a na stada su počeli da udaraju i medvedi pa su meštani u strahu.

Stočari strahuju za svoja stada, foto: Agroklub

Dobra vest je, međutim, da će onima kojima su besni čopori proredili stada, opština prvi put nadoknaditi štetu. Za razliku od njih stočarima koji trpe od divljih zveri ostaje jedino da se nadaju u milost države.

Samo u jednom danu, u napadu pasa lutalica stradalo dvadesetak brava

Najviše štete pretrpeli su meštani Bistrice, gde je u avgustu, samo u jednom danu, u napadu pasa lutalica stradalo dvadesetak brava.
       
“Na stado sa 38 grla koje se nalazilo kod štale ispod kuće, psi lutalice udarile su u prepodnevnim časovima, dok sam bio na poslu u pilani. Zaklali su mi šest ovaca, a šteta je mogla da bude i znatno veća da u pomoć nisu pritekle komšije. Par časova ranije mom bratu Milošu stradalo je četvoro jagnjadi, dok su komšiji Milanu Rajiću psi zaklali čak 11 umatičenih grla. Velika je to muka za seljaka. Godinama ulažeš i mučiš se, a onda ti psi lutalice sve unište samo u jednom danu,” jada se Mihajlo Mirosavić iz Bistrice.

Meštani su u strahu i od medveda koji se iz planine spuštaju u sela i kidišu na stada. U Kućanima na Murtenici, zaklali su nekoliko grla, a vapaji za pomoć sve su glasniji i iz sela na obodima kanjona Uvca. Nedavno je u Radoinji meštaninu Milošu Bjeliću medved zaklao šest ovaca.

“Bežeći od medeveda koji je u popodnevnim časovima udario na stado, u šumu su pobegle 22 ovce. Zver je tokom noći rastrgla njih šest, dok su se ostale žive vratile kući. Stado sa stotinak ovaca bilo je kao i obično, na paši u zabranu, na oko dva kilometra od kuće. Do sada nisam imao problema sa divljim zverima, a koliko znam ni moje komšije. Dan nakon što je meni napravio štetu, medved je prešao u selo Seništa, na suprotnu obalu reke, i tamo jednom domaćinu zaklao ovna i dve ovce. Mada se napad desio pre skoro mesec i po dana, još nisam uspeo da od države naplatim štetu,” priča za Agroklub Miloš Bjelić. 

Naknada za umatičenu ovcu je do najviše 12.000

Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš doneli su sredinom avgusta odluku da se obeštećenje iz opštinskog budžeta može u buduće isplaćivati i stočarima koji trpe štetu od pasa lutalica, što do sada nije bila praksa. Prema ovoj odluci, naknada za umatičenu ovcu je do najviše 12.000, a za neumatičenu do 8.000 dinara, dok je obeštećenje za krupnu stoku znatno veće. 

“U zavisnosti od vrste i opsežnosti povrede u napadu pasa lutalica, za umatičenu kravu predviđen je iznos naknade do 60.000, a za neumatičenu do 40.000 dinara. Na osnovu zahteva koje građani podnosu komunalnom inspektoru, opštinska komisija vrši procenu njihove osnovanosti i upućuje predlog opštinskom pravobraniocu radi zaključenja vansudskog poravnjanja i predlaže iznos naknade. Ista procedura je u i slučaju ujeda,” kaže Merhila Divac iz opštinske komisije koja je formirana sa zadatkom da izvrši procenu osnovanosti ovih zahteva građana.

Psi lutalice prošle godine ozledile više od 50 građana

Mačke i psi lutalice godinam unazad su ozbiljna pretnja i za opštinski budžet, iz koga je samo lane isplaćeno 2,5 miliona dinara na ime obeštećenja za ujede. Lutalice su prošle godine ozledile više od 50 građana, a u opštinskom pravobranilaštvu procenjuju da će približno isti broj zahteva za nadohnadu štete biti i ove. Prema novom pravilniku, koji je dopuna starog od pre tri godine, u zavisnosti od povrede, za punoletno lice može se isplatiti obeštećenje do najviše 25.000, a za maloletnu decu od 50.000 do 80.000 dinara.

“Na plaćanje naknada obavezuje nas Zakon o komunalnim delatnostima, a istu muku muče i druge lokalne samouprave u Srbiji. U proteklom periodu bilo je više pokušaja da samostalno ili u saradnji sa komšijama iz Priboja i Prijepolja sagradimo azil za pse. Azil bi značajno ublažio problem, ali su svi planovi i dogovori ostali samo mrtvo slovo na papiru,” kažu u Opštinskoj upravi u Novoj Varoši.

Agroklub i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *