Razvijeni „Bike Friendly“ standardi za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru

Regionalna razvojna agencija Zlatibor, u okviru projekta: „Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste“ organizovala je u četvrtak 28. marta info dan na Zlatiboru na kojem je prezentovan značaj novouspostavljenih standarda za razvoj cikloturizma kao i kriterijuma i procedura za njihovu primenu na teritoriji tri susedne države – Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Projekat pod nazivom „Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste“ finansijski je podržan od strane Evropske Unije preko Regionalnog saveta za saradnju (Regional Cooperation Council – RCC) u okviru krovnog Projekta za razvoj i promociju turizma koji za cilj ima da doprinese rastu i konkurentnosti šest privreda Zapadnog Balkana kroz razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke ponude. Nosilac projektnih aktivnosti je Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH iz Mostara, dok su partneri u sprovođenju projektnih aktivnosti Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica i Turistički klaster Montenegro iz Nikšića. Završetkom projektnih aktivnosti Bike Friendly standardi će započeti svoju primenu na područjima sve tri navedene susedne države, dok će upravljanje procesom biti u nadležnosti Asocijacije REDAH iz Mostara u saradnji sa partnerskim institucijama iz Nikšića i Užica.

Primena standarda podrazumeva održavanje obuka i izdavanje Bike Friendly sertifikata objektima i pratećim servisima, odnosno svim pružaocima različitih turističkih usluga, koji su svoje usluge prilagodili potrebama biciklista ispunjavajući minimalne uslove i podržavajući biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva. Projektom je takođe razvijen i sistem kontrole pružalaca usluga duž biciklističkih ruta, čime je uspostavljen novi, jedinstven i usklađen sistem kontrole kvaliteta koji će usvojiti i cikloturisti kao i pružaoci turističkih usluga. Asocijacija REDAH u Bosni i Hercegovini, Regionalna razvojna agencija Zlatibor u Srbiji i Turistički klaster Montenegro u Crnoj Gori će imati nadležnost nad kontrolom subjekata u adekvatnoj upotrebi standarda i ispunjenosti definisanih kriterijuma i procedura kao i nad procesom resertifikacije koja će se vršiti na dvogodišnjem nivou.

Info dan na Zlatiboru, predstavlja finalizaciju projektnih aktivnosti a sa druge strane početak primene novouspostavnjenog Bike Friendly standarda. Događaj je imao za cilj da prisutne upozna sa projektnim aktivnostima i postignutim rezultatim u proteklih pet meseci, kojiko je projektom predviđeno trajanje njegove realizacije.

Uvodnim obraćanjem Info dan je otvorila Todora Aleksić, u ime Regionalne razvojne agencije Zlatibor, kao zvaničnog domaćina skupa, rečima dobrodošlice osvrnuvši se na značaj i kratak opis projekta, projektnih instutucija uključenih u njegovu realizaciju čiji je značaj prepoznala i Evropska unija. Ivica Sivrić, rukovodilac sektora za ruralni razvoj u okviru Asocijacije REDAH, kroz svoje obraćanje je prisutne detaljno upoznao sa svim projektnim koracima počev od definisanja projektne ideje preko procesa zajedničkog definisanja kriterijuma za sertifikaciju Bike friendly subjekata, i do samog zajedničkog usaglašavanja procedura za sve pružaoce turističkih usluga zainteresovane za pružanje usluga biciklistima i razvoj cikloturizma. Detaljno predstavljanje uspostavljenih kriterijuma za svaki subjekt pojedinačno (smeštajne kapacitete, parkirališta, garaže, osoblje i sl.) predstavio je stučni konsultant kompanije Quanarius d.o.o. Кrk, Nedeljko Pinezić, koji je tokom svih pet meseci implementacije projekta, zajedničkim snagama sa svim članovima projektnog tima-i predstavnicima tehničkog komiteta za dodelu Bike friendly sertifikata i članovima evaluatorskog tima za ocenu ispunjenosti Bike friendly standarda, radio na definisanju kriterijuma i procedura za identifikovane subjekte koji potencijalno mogu biti nosioci zajedničkog znaka Bike friendly.


O iskustvima cikloturista i mogućnostima sa jedne strane i problemima sa kojima se suočavaju sa druge strane, govorili su predstavnici Udruženja građana BicikLO iz Loznice, Zoran Bogićević i Miloš Đuričić, naglasivši značaj jednog ovakvog projekta kao inicijalnog koraka na dodavanju vrednosti različitim turističkim uslugama i pozitivnog primera na podizanju svesti građana o značaju biciklističkih aktivnosti.
Info dan je zatvorio u ime Eko hostela „Užička Republika“ iz Užica, Federiko Кatiljo, osvrnuvši se na sve zahteve koje savremeni turista a prevashodno savremeni biciklista traži, kako bi nakon odrađene biciklističke rute, stekao samo pozitivne utiske i iskustva o predmetnoj destinaciji.

PP Media