Reč privrednika važna u izradi Zakona o dualnom obrazovanju

Dualno obrzovanje kao novi model školovanja u potpunosti će zaživeti od sledeće školske godine, zakon je još uvek u pripremi a u njegovu izradu neophodno je da se uključe sve relevantne institucije, mišljenja su prosvetni radnici, ali i privrednici.

Međutim, u pojedinim srednjim školama Moravičkog i Zlatiborskog okruga ovaj način obrazovanja već je zaživeo, a do uvđenja ovakvog vida školovanja došlo je na različite načine. Negde je pokretač bila lokalna samouprava, a u pojedinim opštinama tu inicijativu pokrenuli su privrednici.

U opštini Prijepolje inicijativa za uvođenje dualnog obrazovanja krenula je iz privrede, kaže Suanita Čelebić iz firme Trendteks, koja je pokrenula čitav proces.

“Tehnička škola u Prijepolju je ranije već školovala tekstilce, ali se desilo jedne godine da uopšte nije bilo zainteresovanih za upis na ovaj smer. Odjednom smo se našli u situaciji da u okviru klastera tekstlaca u proizvodnji radi oko 1000 radnika, i to je najvažniji segment privrede Prijepolja, a da ne postoji kvalifikovana radna snaga”, kaže Suanita Čelebić PR firme Trendteks koja je ujedno jedna od najzaslužnijih za pokretanje priče o uvođenju dualnog obrazovanja u ovoj opštini.

Suanita Čelebić PR kompanije Trendteks iz Prijepolja, foto:GZS

Prema njenim rečima privrednici iz tekstilne industrije su se sami organizovali jer su shvatili da je najbolji put da dođu do kvalifikovane radne snage zapravo obrazovni sistem.

„Potražili smo pomoć od Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Srbije, nadležnog ministarstva, direktora škola iz Zlatiborskog okruga i priča o dualnom obrazovanju je krenula u oktobru 2016. godine“, ističe Čelebić.

Ona ističe da su te godine uspeli da od 12 tekstilnih kompanija iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši dobiju potpisane izjave da će da primaju učenike u svoje pogone na praktičnu nastavu.

„To je bilo krucijalno za ulazak u sistem dualnog obrazovanja. Кrenulo se odmah u izradu profila koji bi odgovarao trenutnim potrebama u proizvodnji. Nije bilo lako, jer tekstilna industrija u Srbiji nije najpopularnija s obzirom da je to niskoprofitabilna grana i mladi nisu zainteresovani za bavljenje ovim poslom. Кrenuli smo u obilazak škola, radili smo razne promocije benefita koje bi mi mogli da im ponudimo, kao što je besplatan prevoz, topli obrok, stipendije, mogućnost zapošljavanja odmah nakon završetka školovanja, mogućnost stipendiranog nastavka školovanja i uspeli smo te prve godine da upišemo samo 21 učenika u Tehničku školu u Prijepolju na smer modni krojač“, navodi Čelebić.

Međutim, kako kaže, već sledeće školske godine upisali su odeljenje od 28 učenika, a plan ime je da 2018 / 2019. školske godine upišu čak dva odeljenja smera modni krojač.

„Učenici ovog smera dolaze kod nas na praktičnu nastavu. Ono što je najvažnije jeste činjenica da čim završe srednju školu mogu odmah da dobiju posao, a samim tim svi su na dobitku, država smanjuje nezaposlenost, privrednici imaju obučenu kvalifikovanu radnu snagu, a mladi siguran posao“, naglasila je Čelebić.

U ovom pionirskom poslu veliku podršku imali su od Ministarstva prosvete, naročito od savetnice za dualno obrazovanje Danijele Grujić, direktorke sektora za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjane Кovačević, ali i ministra Mladena Šarčevića koji je posetio prijepoljsku Tehničku školu što je prvi put posle 30 godina.

Кada je reč o podršci lokalne samouprave Čelebić ističe da je ona došla od predsednice SO Prijepolje Stane Marković koja je prosvetni radnik, pa je prepoznala značaj ovakvog načina obrazovanja.
Izvor: GZS i PP Media