Rešenje za prevoz đaka u Brodrevu traži i kabinet premijerke Brnabić

Brodarevo – Oko 60 đaka iz nekoliko brodarevskih sela, koji su početkom ove školske godine ostali bez organizovanog prevoza do matične škole u Brodarevu i dalje će voziti roditelji, a u rešavanje ovog problema uključio se i kabinet premijerke Srbije Ane Brnabić.

Novi pravilnik obeshrabrio prevoznike, foto: GZS

Problem je, kako kaže direktor škole “Svetozar Marković” Amel Kurbegović, nastao donošenjem novog Pravilnika o javnom prevozu kojim su pooštreni kriterijumi kada je reč o prevoznicima i koje je teško ispuniti.

“Ovim pravilnikom strogo se vodi računa o bezbednosti učenika, čak se traži i određena boja autobusa, neophodan je pratioc, sva sedišta moraju da imaju sigurnosne pojaseve, vodi se računa i o starosti vozila, konfiguraciji terena, broju učenika”, kaže za Glas zapadne Srbije direktor škole Kurbegović.

Prema njegovim rečima škola je raspisala tender u skladu sa zakonom, a na opaske roditelja da taj zakon važi samo u Brodarevu, Kurbegović kaže da je problem i nastao zbog toga što do sada nije poštovao zakon.

“Deca su iz škole odlazila sa 6. i 7. časa da bi stigli na autobus”, što je zaista nedopustivo”.

Sa druge strane roditelji tvrde da ovakvi uslovi tendera nigde ne postoje i da deca iz drugih krajeva opštine idu u školu organizovanim prevozom kao i do sada.

Roditelji takođe smatraju da su sredstva koja opština Prijepolje, shodno zakonu, obezbeđuje kao naknadu troškova prevoza đaka nedovoljna i da iznos od 240 dinara po danu, za decu koja putuju dalje od pet kilometara nije dovoljan.

“Mi finansijski ne možemo da izdržimo da plaćamo taksi, obaveze nam nekada ne dozvoljavaju da smo uvek u mogućnosti da decu odvozimo u školu. Ne razumem kako to da samo deca u brodarevskom kraju ostanu bez prevoza. Odjednom je to problem, kako nije bio do sad nije mi jasno”, kaže Fuad Kajević.

Direktor Kurbegović ističe da je ovo kratkoročno rešenje problema sa prevozom đaka, te da je zbog toga u rešavanje uključen i kabinet premijerke Brnabić, kako bi se dugoročno, ali i u skladu sa zakonom, muke roditelja i pojedinih mališana koji do škole u Brodarevu moraju da prevale i po 20 kilometara, okončale.

GZS i PP Media