Samira Ćosović (SDP): Muzejima u Srbiji potrebni mladi i stručni kadrovi

Beograd/Prijepolje – Da bi se muzejska delatnost istinski unapredila, nije dovoljan samo dobar zakon. Potrebni su mladi i stručni muzejski kadrovi koji će nositi važan deo posla u oblasti arheologije, konzervacije, etnologije, istorije, kazala je u svom obraćanju u Skupštini Srbije narodna poslanica iz Prijepolja Samira Ćosović (SDP).

Narodna poslanica Samira Ćosović (SDP), foto: PP Media

Ona smatra da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru dovela je do toga da u muzejima nema dovoljno muzejskih stručnjaka neophodnih za unapređenje muzejske delatnosti.

– Prilikom inspekcijskog nadzora Ministartsva kulture i informisanja 2018.godine,  u Izveštaju je konstatovano da Muzej u Prijepolju treba da ima 4 stručna radnika, od kojih u ovom trenutku muzeju nedostaju dva, i to pre svega dipl. arheolog i kustos dokumentalista. Međutim, saglasnosti za zapošljavanje ovih muzejskih stručnjaka koji bi poneli deo posla, nema. Osim toga, postoji i problem smanjenja broja radnika prirodnim odlivom, što  predstavlja ozbiljnu otežavajuću okolnost u redovnom  obavljanju  rada ove ustanove kulture.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru  može da predstavlja problem i kod imenovanja direktora muzeja.

– Naime, u članu 49. Zakona  o muzejskoj delatnosti stoji da  direktor i vršilac dužnosti direktora muzeja, pored uslova utvrđenih odredbama zakona kojima se uređuje oblast kulture, može biti lice koje ima položen stručni ispit i najmanje pet godina rada u muzejskoj delatnosti. U situaciji kada nema novih zapošljavanja, a stariji kadar odlazi u penziju, znači da se sužava izbor i u nekim muzejima ćemo verovatno doći u situaciju da ne mogu biti ispoštovane sve odrednice iz člana u Zakonu kojim se reguliše imenovanje direktora – ističe Samira.

Ovi problemi moraju biti prevaziđeni tokom budućeg vremena kako bi se omogućilo nesmetano obavljanje i unapređenje muzejske delatnosti.

– Cilj zakona koji je pred nama jeste da se stvori pravni okvir, odnosno sistem u okviru kojeg će ustanove zaštite moći da na adekvatan i savremen način obavljaju svoju delatnost – zaključila je narodna poslanica Samira Ćosović.

PP Media