Srbija obeležava Dan državnosti

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje – Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

Tim podovom, predsednik Republike Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Predsednica Vlade Ana Brnabić položiće venac na spomenik voždu Karađorđu u Orašcu, a obeležavanju će prisustvovati i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković položiće danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

U ime Vlade Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, položiće lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi svetog Đorđa na Oplencu.

Vence će, osim ministra Đorđevića, položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola, Zadužbine kralj Petar Prvi, udruženja i građani.

Kako je najavljeno, na Sretenje bi u Podgorici trebalo da bude zvanično otvorena Srpska kuća, u okviru koje će biti institucije koje čuvaju srpsku kulturu i identitet.

Prema najavi, Srpsku kuću će otvoriti specijalni izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Selaković.

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem – Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

PP Media