„Stara Raška“ obezbedila crep za dom u Božetićima

Nova Varoš – Bivši zadružni dom u Božetićima konačno će dobiti novu pokrivku. Crep je obezbedila Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda u saradnji sa Кompanijom „Toza Marković“ iz Кikinde, a biće ga i za druge potrebe.

Stigao crep za zadružni dom u Božetićima

Opština Nova Varoš je u vidu donacije ovaj put dobila 20.000 komada crepa i 230 komada samara, a iz fabrike su već dopremljene prve količine. Prema dogovoru sa „Starom Raškom“, od toga je 12.500 komada crepa opredeljeno za zamenu krovnog pokrivača na zadružnom domu u Božetićima, dok će ostatak po prioritetu podeliti lokalna samouprava.

Za razliku od drugih seoskih domova u novovaroškom kraju, zadružni dom na Borovitoj glavici u Božetićima još uvek je u funkciji. U prizemlju rade prodavnica i veterinarska ambulanta, a ima i veliku salu za skupove i Omladinski centar koji je otvoren pre par godina, dok je na spratu nekoliko stanova. Građen je kulukom nedugo nakon Drugog svetskog rata, a renoviran, dograđen i prepokriven početkom osamdesetih. I od tada, kažu meštani, na njemu nije zamenjen ni jedan crep.

– Zbog oštećenja krov odavno prokišnjava, pa je njegova zamena novim preko potrebna. Dom u Božetićima je najočuvaniji i najfunkcionalniji seoski dom u opštini Nova Varoš, a verovatno i na celom prostoru Raške oblasti, i zato je zaslužio da mu se produži životni vek – kaže Vojin Vučićević iz Humanitarna organizacija „Stara Raška“.

Inače, ovo nije prva donacija u crepu Humanitarne organizacije „Stara Raška“ ovom delu Srbije. Za opštine u Raškoj oblasti 2017. su obezbedili donaciju od 50.000 komada crepa, a letos 10.000 komada za oštećene gradom u opštini Sjenica.

Varoške novine