Stručniji kadar za dobro upravljanje u 23 lokalne samouprave u Srbiji, među njima Priboj i Nova Varoš

Nova Varoš/Priboj – Primenom principa dobrog upravljanja, građani i građanke mogu da očekuju kvalitetnije usluge od opštinske i državne uprave i veću odgovornost, transparentnost i efikasnost. Razvoj stručnih znanja i veština javnih službenika ključni je korak u tom procesu, istaknuto je na događaju „Izgradnja kapaciteta za dobro upravljanje na lokalnom nivou” koji je program Swiss PRO organizovao u sredu u Beogradu. 

Stručni kadar za dobro upravljanje u 23 opštine u Srbiji

Događaj je obeležila dodela sertifikata za 23 kontakt osobe za dobro upravljanje iz lokalnih samouprava sa jugoistoka i jugozapada Srbije za uspešno pohađanje „Obuku za trenere”, organizovane u okviru programa Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije. Ovi gradovi i opštine sada imaju obučeni kadar koji je osposobljen da dalje prenosi znanja o dobrom upravljanju. 

Sertifikate su dobili predstavnici i predstavnice sledećih lokalnih samouprava: Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Doljevac, Gadžin Han, Ivanjica, Knjaževac, Lebane, Medveđa, Nova Varoš, Novi Pazar, Preševo, Priboj, Prokuplje, Raška, Sjenica, Surdulica, Svrljig, Tutin, Vlasotince i Vranje. 

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Sanja Putnik naglasila je važnost stručnog usavršavanja i razmene iskustava u primeni principa dobrog upravljanja i uspehu reforme javne uprave. 

„Postoji jaka veza između razvoja i dobrog upravljanja i zbog toga je važno da svi koji su završili program obuke nastave da dalje šire svoja znanja i iskustva i da pomognu kolegama iz opština koje čine početne korake ka implementaciji principa dobrog upravljanja. Upravo su zaposleni ključ uspeha celokupne reforme državne uprave i zbog toga je veoma važno da imate i koristite što više prilika za kvalitetno stručno usavršavanje. Posebno smo zahvalni Vladi Švajcarske i partnerima iz UNOPS-a što su u ovom procesu izgradili koncept koji je u potpunosti prilagođen kontekstu Srbije i na taj način kreirali efektan alat za implementaciju principa dobrog upravljanja na lokalu”, ocenila je Putnik.

Nacionalni programski službenik Švajcarske kancelarije za saradnju Petar Vasilev istakao je da za utemeljivanje principa dobrog upravljanja u institucijama je od velike

Izuzetno je važno da će postojati baza ljudi, profesionalaca, koji će moći da šire dalje ovo specifično i retko znanje dobrog upravljanja među javnim službenicima.

Nacionalna akademija za javnu upravu je prepoznala vrednost programa Swiss PRO i podrške Vlade Švajcarske ovom i prethodnim programima u razvoju dobrog upravljanja u Srbiji, istakao je v.d. direktora ove državne institucije Dražen Maravić.

„Posebno nam je drago što je program Swiss PRO obezbedio trening trenera jer su odlični predavači ključna karika za garantovanje kvaliteta u procesu učenja zaposlenih u javnoj upravi. Deo trenera koji su stekli sertifikaciju na osnovu obuka u okviru programa Swiss PRO je stekao i akreditaciju od strane Akademije i pozivam i sve ostale da iskoriste tu priliku u narednom pozivu za akreditaciju trenera”, najavio je Maravić.

Govoreći o procesu izgradnje kapaciteta stručnih centara za dobro upravljanje na lokalnom nivou nacionalna menadžerka programa Swiss PRO Ana Nedeljković Belja naglasila je značaj postepenosti i kontinuiteta u razvijanju ljudskih resursa.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici i predstavnice državnih i međunarodnih institucija, kao i službenici iz 36 gradova i opština koji su počeli novi ciklus obuka koje se sprovede uz podršku Vlade Švajcarske i Vlade Srbije.

PP Media