Svetosavska akademija u Prijepolju

Кličući svom prvom svetom pastiru i neumornom putevoditelju, dobroželatelju i dobročinitelju, Svetom Savi, srpski narod Prijepolja se sabrao na svetosavskoj akademiji koju je priredila ovdašnja Crkvena opština u subotu 26. januara 2019. godine.

Priliku da daju doprinos proslavljanju prvog srpskog Prosvetitelja i Arhiepiskopa imali su deca predškolske ustanove Miša Cvijović, učenici osnovnih i srednjih škola, crkveni hor Sveti kralj Vladislav, mladi čuvari narodne kulture i tradicije iz ovog grada: guslari, frulaši, КUD Doma kulture. U čast Svetog Save nastupili su članovi vokalnog sastava Srpski pravoslavni pojci iz Beograda.

Pozdravljajući prisutne Njagovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije je rekao da i danas svoje glave podignemo ka nebu jer je na njemu naša zvezda vodilja, Sveti Sava koji se pred prestolom Tvorca moli za sav rod srpski i ukazuje mu jedini pravi put koji vodi u život večni i zajednicu sa Bogom. Svetosavsku besedu izgovorio je rektor Cetinjske bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović koji je između ostalog rekao: – Putem Svetog Save išli su i Sveti Petar Cetinjski i njegov naslednik Sveti Petar II Njagoš, Lovćenski Tajnovidac koji su na tom putu pozivali narod na ujedinjenje i pomirenje, kao što je i Sveti Sava činio pomirivši svoju braću. Ne treba da se delimo jer nas podele čine slabima, a jaki smo samo kada smo Hristovi.

Na kraju akademije, pobednicima eparhijskog svetosavskog konkursa Preosvećeni Vladika je uručio prigodne nagrade.

PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *