Takmičenje rabadžija na Straži i u Кosatici

Nova Varoš / Prijepolje – U Gornjoj Beloj Reci očekuju nadmetanja 15 pari zaprega u dve kategorije. Vodu i struju doveli na ledinu u Donjoj Кosatici i pripremaju izložbu domaće radinosti.

Moba – poznati po spretnosti, izdržljivosti, solidarnosti i drugarstvu, foto: D.Gagričić

Iako je jesen uveliko naminula i rabadžije imaju pune ruke posla da pre mraza i kijameta iz šuma izvuku stotine kubika trupaca građe i drva, u ovoj nedelji održaće i dva takmičenja – na Straži u Gornjoj Beloj Reci i u Donjoj Кosatici.

Šatre i muzika su, svakako, nezaobilazne u ovim prilikama i u oba sela imaju ambicije da ova prva okupljanja postanu tradicionalna. Namera je i da dogodine obezbede termine sa dužim i toplijim danom.

Prvo nadmetanje u snazi volovskih zaprega i umeću i spretnosti njihovih vlasnika zakazano je na Pokrov – u četvrtak (14. oktobra), na prevoju Straža, na međi novovaroško – čajetinske opštine i raskršću puteva u Murtenici.

„Očekujem učešće 15 pari volova iz mesnih zjednica Bela Reka, Jasenovo i Negbina, kao i iz okolnih sela i Bosanja, a tri zaprege bi trebalo da stignu iz ivanjičkog kraja. Obezbeđene su novčane nagrade u dve kategorije – za volove težine do 1.5OO kilograma i za one teže”, kaže organizator takmičenja Milan Žunić (27), poljoprivrednik i rabadžija iz Кućana.

Okupljanje kod tri krajputaša ratnicima ukraj druma zakazano je u podne, a Žunić podseća da se preduzimaju mere za bezbednost učesnika i gostiju, dok će foto i TV snimatelji prvi put imati obezbeđenu platformu sa praćenje događaja na takmičarskoj stazi.

Već poodavno traju pripreme za kulturno-sportsku manifastaciju u subotu, 16. oktobra, u organizaciju Udruženja građana „Кosatica“, a koju će podržati Ministarstvo za brigu o selu i Opština Prijepolje.

„Na ledinu u Mahali, u Donjoj Кosatici, na putu od Кonika prema Mileševi, doveli smo vodu i struju i obezbedili uslove za izložbu sira, meda i pita, te nastup pevača iz vika, kao i za takmičenja u skoku u vis i u dalj. Bar za sada, skromno je interesovanje za takmičenje rabadžija. Posebna pažnja poklanja se epidemiološkim merama, pa će, pored ostalog, šatra biti otvorena, a stolovi razmaknuti”, kaže Goran Lovović Lofa, predsednik UG „Кosatica“ i istoimene prijepoljske mesne zajednice.

U Beloj Rnjeci i Кosatici strahuju da im nevreme, ali i epidemija korone, ne umanje odziv takmičara i posetu.

Zlatarinfo