Tatjana Matić: Mala i srednja preduzeća su kičma ekonomskog razvoja, sledeće godine nove povoljnosti za investiranje i unapređenje poslovanja

Prijepolje – Direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić sa saradnicima, posetila je danas opštinu Prijepolje.Nakon sastanka sa opštinskim zvaničnicima ona je razgovarala sa privrednicima iz ovog kraja i tom priliko ih upoznala sa pogodnostima koje pruža Fond.

Foto: A.Rovčanin

Matić je istakla da su brojni prijepoljski privrednici već korisnici sredstava Fonda za razvoj, kao i da je Zlatiborski okrug kome pripada Prijepolje najzastupljeniji kada je reč o visini kredita koje Fond izdvaja.

„Mi smo samo u toku ove godine ukupno plasirali skoro devet milijardi dinara od čega je skoro 900 miliona stiglo u Zlatiborski okrug, među kojima su i prijepoljske firme, od kojih se većina bavi preradom voća i povrća i prehranom. Mi se nadamo da će sledeća godina u tom smislu biti još dominantnija i da će se još veći broj kompanija, malih i srednjih preduzeća javljati na naše konkurse, a kao znak da će to biti tako govori i podatak da smo recimo ove godine imali najveći broj prijava i pristiglih zahteva iz Prijepolja i Zlatiborskog okruga uopšte u poslednjih pet godina. To znači da postoji veliko interesovanje i pojačana privredna aktivnost iako svi znamo da ova godina nije bila laka našim privrednicima. Veliki broj kredita koji su traženi odnosio se na trajna i obrtna sredstva, ali bilo je i investicija a Fond za razvoj upravo posebno pridaje važnost investicijama i kreditima gde se privrednici odlučuju da investiraju i unaprede svoje poslovanje”, kazala je Matić.

Foto: A.Rovčanin

Ona je istakla da je danas u Prijepolju razgovarala i o novom programu za sledeći godinu koji će biti aktivan već krajem decembra ove godine.

„To je program sa Evropskom investicionom bankom, gde ćemo plasirati dodatna sredstva za investicije i za trajna i obrtna sredstva. Kamatne stope će biti varijabilne, one će se kretati negde oko 3, 6 posto. Za investicije, rok otplate je oko 12 godina, grejs period je četiri godine. Mi mislimo da je to jako povoljno i predočili smo to privrednicima danas. Oni će imati priliku da se upoznaju sa svim detaljima programa preko sajta Fonda za razvoj i putem našeg Info servisa. To je još jedna od bitnijih stvari za njih koje bi trebalo da znaju. Pored toga od polovine sledeće godine očekujemo i aktiviranje posebnog programa sa francuskom razvojnom agencijom. Država je u budžetu za sledeću godinu obezbedila garanciju za tih 200 miliona evra. Francuska razvojna agencija želi da preko fonda za razvoj plasira sredstva jednim delom bespovratno a jednim delom će to biti kredit za zelenu agendu, za zelenu tranziciju ali isto tako i za žensko preduzetništvo”, precizirala je Matić.

Foto: A.Rovčanin

Ona je naglasila da je veoma zadovoljna odazivom što predstavlja znak poštovanja ali i poverenja u ono što radi Fond za razvoj.

„Nastavićemo i dalje da dajemo podršku privrednom razvoju ovog kraja jer mislimo da su mala i srednja preduzeća kičma ekonomskog razvoja koji mora biti održiv”, zaključila je direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić.

PP Media i GZS