Turistička organizacija i Biblioteka u Prijepolju dobili nove rukovodioce, Babić najavio novu „čistku“

Prijepolje – Zbog loših rezultata i sumnjivog poslovanja, odbornici Skupštine opštine Prijepolje, razrešili su dužnosti dosadašnje vd direktorice Turističke organizacije Prijepolje i Biblioteke „Vuk Karadžić“ Ildu Čolović i Sabiru Hodžić, i na njihovo mesto imenovali nove rukovodioce. U narednih godinu, Turističkom organizacijom upravljaće Dragana Varaklić, dok je na čelo Biblioteke izabrana Marija Svičević. Ovom odlukom, predsednik opštine Vladimir Babić, ispoštovao je obećanje koje je dao početkom godine, da se zakon u svim ustanovama čiji je osnivač lokalna samouprava mora poštovati, te da „partijska knjižica“ neće nikoga zaštiti od odgovornosti i smene.

Odbornici SO Prijepolje izglasali smenu rukovodioca TO i Biblioteke, foto: A.Rovčanin

Istrajnost predsednika Opštine da istera pravdu na čistac, podelila je koalicione partnere u dva „bloka“. Naime, iako je formalno samo odbornik SDA Sandžaka, Edib Kajević predstavnik opozicije, smena Ilde Čolović i Sabire Hodžić,  podržana je sa 22 glasa od 35 prisutnih odbornika.

Na poslednjoj sednici predstavnici koalicione vlasti podelili su se u dva tabora – s jedne strane odbornici okupljeni oko partija Aleksandra Vučića i Rasima Ljajića, čvrsto su stali uz Vladimira Babića i podržali smenu direktorki dve ustanove, dok su sa druge strane ostali socijalisti, lokalni DPS i odbornici okupljeni oko Samira Tanidra.

Odbornik Samir Tandir izneo niz uvreda na račun predsednika opštine Vladimira Babića, foto: A.Rovčanin

Tokom diskusija, odbornici Stanko Kijanović (SPS) i Sabahudin Hajdarević (SPP) izneli su niz uvredljiv komentara na račun predsednika Opštine, dok je Samir Tandir, pored uvreda i kritika na Babićev račun uputio reči hvale na račun šefa naprednjaka Aleksandra Vučića i koordinatora te partije za Zlatiborski, Raški i Moravički okrug Krsta Janjuševića.

Predsednik opštine Vladimir Babić, kazao je da neće stati sa promenama u timu koji predvodi, sve dok kompletna „ekipa“ ne bude stremila ka istom cilju, a to je predan rad u interesu građana i poštovanje zakona.

– Ovo je tek početak promena i nema stajanja. Moraće pojedinci da dobro razmisle kojim su putem krenuli i da nama koji smo nosioci koalicije, jasno kažu na kojoj su strani. Ako žele da budu na drugoj strani to povlači i neke konsekvence sa sobom, ostavke ili smene – istakao je Babić.

On je naveo da iako su smenjene direktorice iz redova SPP, ta partija ostaje u vlasti u Prijepolju. Međutim, ističe da mu u timu, koji predvodi nisu potrebni „saboteri“, te da ima saznanja da će se u narednim danima nešto menjati u toj partiji na lokalu, što bi trebalo da doprinese uspostavljanju boljih odnosa među koalicionim parterima.

Komentarišući smene direktorica dve ustanove, odbornik SDA Sandžaka, Edib Kajević, podsetio je, da je i poslednja smena direktorke Biblioteke iz redova njegove partije, Sade Hodžić izvršena nezakonito i da je to izgleda matrica koja se u Prijepolju ponavlja. Da je istina da se radilo o nezakonitoj smeni, priznao je i sam predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić i obećao da se više takve stvari neće ponoviti dok on bude na čelu Opštine.

Odbornik Sandžačke demokratske partije, Esad Hodžić ističe, da se na poslednjoj sednici moglo videti koliko je bila pogrešna odluka, da se pre godinu dana proširi prijepoljska vlast sa ljudima koji su izneverili očekivanje građana u prethodnom madatu, kada su upravljali Prijepoljem.

– U neku ruku, drago mi je što se ispostavilo tačnim sve ono što smo mi govorili pre godinu dana, kada se „zorom“ u vlast uvodila partija koja je izneverila očekivanje građana u prošlom mandatu. Mi smo još tada govorili, da direktorke ne ispunjavaju uslove, da nisu dobro rešenje i mi nismo glasali za njihov izbor. Sada vidimo da smo bili upravu zbog toga – istakao je Hodžić.

On je naglasio da sada u vlasti postoje dve strane, odnosno ona koja radi i druga koja koristi benefite vlasti kada joj to treba za lične interese.

– Druga strana je defakto opozicija. Oni su samo u vlasti da koriste vlast i privilegije oko zapošljavanja. Ali na sve ostalo oni su kritički nastrojeni i vrlo nekorektni prema predsedniku opštine, jednim neprimerenim tonom i rečima – apostrofirao je Hodžić.

Odbornici su usvojili izmene i dopune pravilnika o načinu ostvarivanja prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju. Usvojeni su i izveštaji o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti JKP Lim i Regionalne sanitarne deponije Banjica za prošlu godinu.

PP Media