U Aranđelovcu nagrađene rakije Šekiba Gojaka iz Brodareva

Prijepolje/Brodarevo/Aranđelovac – Rakije šljivovica i kruška viljamovka Šekiba Gojaka iz Brodareva, osvojile su veliku zlatnu medalju na nedavno završenim Susretima proizvođača i ljubitelja rakije i vina, održanim u Aranđelovcu. Još jedna zlatna medalja otišla je u ruke ovog Brodarevca i to za rakiju jabukovaču.

Plakete, pehari i medalje za Šekiba Gojaka iz Brodareva, foto: PP Media Prijepolje

U oštroj konkurenciji, proizvođača rakija od voća iz celog regiona, prema oceni stručnog žirija, tri vredna priznanja otišle su u ruke Šekiba Gojaka iz Brodareva.

Šekib kaže da se proizvodnjom rakije bavi duže od dve decenije, da poseduje voćnjak sa više od 1000 stabala raznog voća u Komaranu na 800 metara  nadmorske visine. On otkriva da je za dobru “kapljicu” najvažnija sirovina koja se stavi u džibru.

– Za dobru rakiju najvažnija je dobra sirovina, ono što čovek ne bi pojeo ne treba da stavlja u džibru. Bitno je i da nakon prepeka rakija ostoji nekoliko godina u hrastovima budarima i kada dobije boju ide na filtriranje – otrkiva tajnu proizvodnje dobre rakije Šekib Gojak.

Foto: PP Media

On godišnje proizvede oko pet tona različitih rakija, koje uglavnom popiju inostrani kupci.

Inače u Aranđelovcu se od 2005. godine, svakog februara organizuje ocenjivanje uzoraka vina i rakija od voća. Prosečan broj donesenih uzoraka je oko 150 vina i 350 rakija. Rezultati svih proizvođača su iz godine u godinu sve bolji, što ide u prilog činjenici da se na kvalitetu rakija i vina u našoj zemlji sve više radi.

PP Media