U Brodarevu održan 13. Sajam poljoprivrede

Brodarevo – Nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, održan je 13. po redu Sajam poljoprivrede u Brodarevu. Opština Prijepolje novčano je nagradila najuspešnije izlagače iz oblasti voćarstva, pčelarstva, stočarstva i domaće radinosti.

Foto: A.Rovčanin

– Pauza se odrazila na masovnost izlagača. Cilj sajma je da se sagleda  stanje stočarstva i uopte agrara u opštini Prijepolje. Nadam se da ćemo u narednim godinama uspeti da omasovimo sajam za koji smatramo da ima smisla da ga održavamo, zbog razvoja poljoprivrede u našoj opštini – navodi Ifet Hamzić iz opštinske Službe za poljoprivredu.

Broj učesnika ove godine nije bio na zadovoljavajućem nivou. Bilo je svega nekoliko poljoprivrednika koji su izložili povrće, beli mrs, nešto meda, domaće radinosti a ni stočari se ove godine nisu odazvali onako kako umeju. Zašto? Mišljenja su podeljena.

– Sajam bi trebalo da se održava u letnjim mesecima, kada je Brodarevo puno ljudi i kada ima znatno više poljoprivrednih kultura da se izloži – smatra poljoprivrednik Ljubisav Gojaković.

Opštinsko rukovodstvo prepoznaje mane u organizaciji i tvrdi da će to u narednim godinama biti ispravljeno.

– Poljoprivrednici su potpuno u pravu. Naredne godine pre utvrđivanja termina za održavanje sajma razgovaraćemo i sa poljoprivrednicima i čuti njihovo mišljenje kada bi sajam trebalo da se održi – ističe član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Zoran Despotović.

Opština Prijepolje nastoji da podrži razvoj poljoprivrede, a samo ove godine, za subvencije, opredeljeno je 32 miliona dinara.

– Opština Prijepolje čini sve kako bi pomogla poljoprivrednicima. Kroz različite vrste subvencija izdvajamo značajna sredstva za pomoć. Smatramo da je izuzetno važno sačuvati stočni fond, i podstaći ljude da ostanu da žive na selu – navodi predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Foto: A.Rovčanin

Ipak, poljoprivrednici  i stočari kažu da nikad nije njihovo vreme. Iako svi svedočimo skoku cena u marketima, cene njihovih proizvoda često ne prate taj rast ili prate, ali minimalno, čisto da se nadoknade troškovi proizvodnje. Kažu, bolje imati sigurnog kupca, nego ga nemati nikako.

– Sve je poskupelo samo su cene naših proizvoda ostale iste. Poskupljalo je gorivo, đubrivo i sve drugo što koristimo na našem gazdinstvu. Ipak, ovo što smo proizveli moramo prodati pa makar bili i na nuli – kaže poljoprivrednik iz Brodareva Ljubisav Gojaković.

Foto: A.Rovčanin

13. Sajam poljoprivrede u Brodarevu održan je u organizaciji MZ Brodarevo, Službe za poljoprivredu i opštine Prijepolje. Nakon što je stručna Komisija posetila štandove, ocenila izlagače,proglašeni su i pobednici ali zbog malog broja učesnika, gotovo da nije bilo tog izlagača koji se nije vratio kući sa nekom nagradom.

PP Media