U četiri opštine Zlatiborskog okruga tokom vanrednog stanja bez posla ostalo 150 lica

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Sjenica – Od uvođenja vanrednog stanja, zaključno sa 6. majom, na evidenciju nezaposlenih u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Prijepolju, zbog prestanka radnog odnosa prijavilo se 150 lica. Od tog broja 90 je podnelo zahtev za novčanu naknadu, podaci su prijepoljske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Zgrada u kojoj su smeštene prostorije NSZ Filijala Prijepolje, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Među prvima, posledice vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije korona virusa osetili su privrednici. Neki od njih reagovali su otpuštanjem radnika. Različite su procene koliko je radnika u prethodnih nekoliko nedelja u Srbiji ostalo bez posla. 

Prema rečima Zoran Martinovića, direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, na tržištu rada za sada ne vide drastične promene a mnogi poslodavci su se odlučili da zbog mera Vlade vrate otpuštene radnike.

Broj otpuštenih i onih koji su izgubili posao najviše se vidi kroz prijave na evidenciju nezaposlenih NSZ kao i kroz broj onih koji su podneli zahteve za isplatu novčane naknade. Na evidenciju NSZ filijale Prijepolje, koja pokriva opštine Priboj, Prijepolje, Novu Varoš i Sjenicu, za vreme vanrednog stanja prijavilo se 150 lica zbog prestanka radnog odnosa dok je od tog broja, 90 njih podnelo zahtev za novčanu naknadu.

Brojke su jasne i govore da se, otkad je uvedeno vanredno stanje, na evidenciju prijavilo mnogo više lica od onog broja koji se prijavio za novčanu naknadu. Može se zaključiti da se radi o licima koja nisu bila na evidenciji a sada su se prijavila jer su do 30. aprila bile aktuelne i mnoge mere predviđene akcionim planom zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje.

PP Media