U nedelju Vidovdanski sabor Gorava u Krajčinovićima

Priboj – Manifestaacija koju je osnovao pre četvrt veka nadaleko čuveni domaćin iz Кrajčinovića Mladoje Radović, bila je  na početku pokušaj oživljavanja prostora tromeđe nakon ratnih zbivanja  i situacije u kojoj su se dojučerašnje nerazdvojne komšije prijatelji  i rodbina, odjednom, „preko noći“ zatekli administrativno podeljni u tri odvojene države.

Domaćinski odnos, sabornost i veliki broj sadržaja programa manifestacije, doneo je ubrzo Vidovdanskom saboru Gorava Кrajčinovići epitet najbrojnijeg i najvećeg narodnog skupa na tromeđi. U želji da afirmiše tradiciju ovog kraja kroz oživljavanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, narodnih običaja, seoskih sportskih nadmetanja i zabave, organizator je napravio specifičan program kombinovanog seoskog višeboja i nadmetanja u tradicionalnim veštinama iz života naših predaka.

– U okviru takmičenja u seoskom višeboju organizuju se reprezentativni turniri u: malom fudbalu, odbojci, skoku u dalj, bacanju kamena s ramena, trci đedova, a u nadmetanjima iz tradicionalnih veština tu  su discipline, izvlačenje trupca s volovima, rezanje trupca testerom kladarom, rezanje trupca dubećom testerom kao i takmičenje u govorenju zdravice, brzom ispijanju piva a najveće atrakcije saboora su čuvena Vidovdanska korida i konjička trka na stazi od 1,5 kilometara. Decenijama već najspremniji momci tromeđe i cele porodice od Durmitora do Zlatibora i od Romanije do Bjelasice, spremaju se cele godine kako bi svoje veštine pokazali na Vidovdanskom saboru u Кrajčinovićima, koji uspeva da kroz takmičenja u toku dana i narodno veselje „kod gazde Mladoja“ koje potraje do zore,  okupi i do deset hiljada posetilaca – kažu organizatori Vidovdanskog sabora u Krajčinovićima.

Shodno tradiciji porodica Radović je i ove godine uprkos svim nedaćama sa pandemijom, sa svojom firmom Gorava Кrajčinovići, prijateljima, poslovim partnerima i sponzorima pripremila vrhunski program manifestacije, vredne nagrade za sve takmičare i pobednike u svim disciplinama kao i najbolje estradne izvođače u zabavnom delu programa. Кao atraktivni prateći programi sabora najvaljuju se organizovanje  kladionica za ovna sa četiri roga, vo na ražnju, igračice i nekoliko specijalnih uznenađenja 26. Vidovdanskog sabora Gorava Кrajčinovići 2020.

PP Media