U Novoj Varoši od 1. novembra nove cene grejanja

Nova Varoš – Novovaroški odbornici usvojili su predlog Opštinskog veća da se cena isporuke toplotne energije za korisnike sistema daljinskog grejanja uveća 18% za fizička lica i 40% za pravna. Tako će nova cena grejanja u Novoj Varoši, od 1. novembra iznositi 125,65 din bez pdv-a za domaćinstva, dok će pravni subjekti plaćati 254,10 dinara po kvadratnom metru bez pdv-a.

Foto: A.Rovčanin

– Zbog drastično rasta cena energenata, morali smo da povećamo cenu grejanja. Vodili smo računa o građanima i privredi te će povećanje u najvećem delu pasti na teret opštine i drugih budžetskih korisnika, a manjim delom na građane. I sa ovim povećanjem cena grejanja, građani Nove Varoši verovatno plaćaju najjeftinije grejanje u Zlatiborskom okrugu – kaže predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Inače, Nova Varoš je među retkim opština u Srbiji gde je grejna sezona počela 15. oktobra. Zbog povoljnih vremenskih uslova, ne greje se punim kapacitetom, već se zagreva od 6 do 10h ujutru i od 18 do 22h uveče.

Kako određene pozicije u budžetu usled nemogućnosti realizacije ne bi ostale neutrošene u ovoj godini, izvršena je preraspodela budžeta. Trećim rebalansom, 39 miliona iskoristiće se za uvećavanje drugih pozicija koje je moguće realizovati u ovoj godini.

– Od toga,  6,5 miliona biće uloženo u izradu projektno-tehničke dokumentacije, potom za program stručne prakse biće izdvojeno dodatnih 3,5 miliona, 2 miliona za izmenu dela projekta kaptaže izvorišta u Božetićima. Najveći deo tih sredstava, u iznosu od oko 21 milion, koji je ostao neutrošen zbog neasfaltiranja 15 putnih pravaca u ovoj godini, iskoristiće se za upravljanje i održavanje saobraćajnica, uglavnom tamponiranje koje je moguće raditi i u lošijim vremenskim uslovima – istakao je Vasiljević.

Poučeni ranijim iskustvom oko nedostatka izvođača što je kočilo realizaciju određenih projekata, Vasiljević je istakao i lični angažman ove godine u rešavanju tih problema što će doprineti i većem utrošku budžeta i manjem prenosu sredstava u narednu godinu.

Odbornici su usvojili predlog da se savetodavni referendum na kome će se građani izjasniti o predlogu da se umesto sadašnjih 13 obrazuje ukupno 30 mesnih zajednica, raspiše za 25. decembar. Usvojen je i  Pravilnik o sprovođenju mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih ložišta u opštini Nova Varoš u 2022.godini za šta je ove godine iz opštinskog budžeta opredeljeno 800.000.oo dinara.

PP Media