U petak konstitutivna sednica BNV; Ugljanin: Samoopredjeljenje i Vakat je formiraju većinu

Konstitutivna sednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća zakazane je za petak, 23.novembar. Najviše glasova na izborima osvojila je lista ”Samoopredjeljenje”. Njen nosilac, Sulejman Ugljanin rekao je za Radio televiziju Novi Pazar da će ”Samoopredjeljenje” sa listom ”Vakat je” formirati većinu. Podsetivši na predizborni sporazum, Ugljanin je istakao da je među njima već postignut dogovor o raspodeli odgovornosti jer, kako je kazao, u Vijeću nema fnkcija.

– Očekujem da u petak konstituišemo Vijeće. Mi imamo predizborni sporazum sa listom ”Vakat je”. Treba da se sastanemo, da najstariji i najmlađi vijećnik pročitaju rešenja i proglase konstituisane mandate. Nakon toga ćemo se dogovoriti oko izbora organa. Na osnovu sporazuma smo se već dogovorili o raspodeli odgovornosti unutar Vijeća – kazao je između ostalog Ugljanin.

Najviše glasova na nedavnim izborima 22.141 dobila je lista “Samoopredeljenje – dr. Sulejman Ugljanin”. kojoj je pripalo 14 većnika od 35 mandata. U budućem sazivu 13 članova imaće “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić”, koja je dobila 20.748 glasova, dok će 8 članova imati lista “Vakat je – prof. dr. Sait Kačapor” koja je dobila podršku 12.017 Bošnjaka.
Izvor: RTVNP i PP Media