U Priboju potreba za radnicima sve veća

U organizaciji NSZ danas je u pribojskom hotelu Lim otvren sajam zapošljavanja na kojem je potrebe za zapošljavanje 120 novih radnika iskazalo 27 poslodavaca.

Sajam otvorio narodni poslanik Krsto Janjušević, foto: A.Rovčanin, RINA

Direktorka NSZ filijala Prijepolje Ana Pejović istakla je da je sajam jedna od mera aktivne politike kao i da je rezultat veoma uspešne, dugogodišnje i kontinuirane saradnje sa poslodavcima i opštinom Priboj.

“Dugogodišnja stagnacija privrednih aktivnosti u Priboju je bila evidentna, ali sada se oseća pozitivan napredak”, kazala je ona i dodala da očekuje da će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u budućnosti. Pejović je naglasila da je dobar pokazatelj i to što se na sajmu ove godine pojavio veći broj privrednika koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem novih radnika u odnosu na prethodnu godinu.

Pomoćnik predsednika opštine za LER Jasmin Hodžić je istakao da je kroz lokalni akcioni plan zapošljavanja opština Priboj zajednički sa NSZ učestvovala u dve mere podsticaja zapošljavanja i to kroz javne radove i program samozapošljavanja sa osam miliona dinara.

Kancelarija za LER na raspolaganju svim preduzetnicima, foto: RINA A.Rovčanin

“Želim da poručim svim preduzetnicima da je lokalna kancelarija za ekonomski razvoj otvorena za njih i da ćemo im kao i do sada pružiti svaku vrstu podrške kako stručne tako i tehničke kako bi mogli da apliciraju za razne projekte”, rekao je Hodžić i dodao da opština na taj način kako bi podržava privatno preduzetništvo u Priboju.

On je podsetio da je nedavno završen konkurs za sredstva kod EU Progresa koji sufinansira kupovinu opreme za preduzetnike i na kom je više od 10 preduzetnika dobilo 80 posto sredstava za kupovinu opreme. Hodžić je istakao da su određeni projekti finansirani i iz ENECA fondova kao i da je u toku izrada velikog broja projekata koje kancelarija za LER treba da realizuje zajedno sa preduzetnicima.

Veliki broj privrednih subjekata iskazao je danas interesovanje za zapošljavanjem novih radnika. Među njima je i turska kompanija Fleks akademi koja posluje u okviru Slobodne zone Priboj.

Šef administracije u ovoj kompaniji Samira Smailbegović je naglasila da je da oni drugi put učestvuju na sajmu zapošljavanja i da su im potrebni autogeni varioci, akva varioci i operateri na CNC mašinama.

“U ovom periodu prošle godine smo zapošljavali 91 lice a u ovom trenutku taj broj je porastao na 220. Plan poslodavca je da do kraja godine taj broj bude 300 i nadamo se da ćemo uz pomoć ovog sajma naći odgovarajući kadar i popuniti planiranu kvotu”, kazala je Smailbegović.

Ona je kazala da su ambijent i uslovi u ovoj firmi zadovoljavajući a da je dobar pokazatelj to što ljudi kod njih svakodnevno traže posao.

Veliko interesovanje Pribojaca za zapošljavanjem, ali i poslodavaca foto: RINA A.Rovčanin

“Takođe vodimo računa i o socijalnoj kategoriji a preporuka našeg poslodavca je da se porodica u kojoj ni jedan član nema posao bude prioritet”, tvrdi Smailbegović.

Sajam je zvanično otvorio narodni poslanik Кrsto Janjušević koji se tom prilikom zahvalio NSZ koja kako je rekao, radi izvanredno i sa kojom opština Priboj ima odličnu saradnju.

Janjušević je precizirao da je Projekat Slobodne industrijske zona Priboj nešto na šta su izuzetno ponosni jer je u januaru prošle godine u njoj posao našlo 140 Pribojaca a godinu dana kasnije bilo ih je već 400.

“Od 13 slobodnih zona u Srbiji pribojska je najbržerastuća”, precizirao je Janjušević.

“Turska kompanija Fleks akademi je tu najozbiljniji investitor jer zapošljava najviše ljudi, ali i ostali investitori se polako razvijaju. Prostora u Slobodnoj zoni ima sve manje pa je ideja da se ona proširi”, izjavio je poslanik Janjušević.

On je pohvalio rad lokalne samouprave koja je veoma efikasna a u prilog tome govori činjenica da svaki investitor, ne čeka odgovor duže od 24 sata bilo da je u pitanju građevinska dozvola ili bilo koja vrsta odgovora.

Benefiti sajma tek će biti vidljivi u narednom periodu, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Prema rečima poslanika Janjuševića od izuzetne važnosti je nastavak radova na Кoridoru 11 od Preljine do Požege za koje je rok za završetak 2, 5 godine.

“To će biti putokaz novim investitorima ka našim krajevima Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši kako u oblasti industrije tako i u oblasti turizma. To će neizmerno značiti turizmu Zlatibora, Zlatara i uopšte našeg kraja”, precizirao je on.

Janjušević je objasnio da će zadovoljstvo biti potpuno tek kad svi oni koji u Priboju traže posao budu zaposleni i kada se svi Pribojci koji su otišli u Beograd, Sarajevo i Podgoricu za poslom vrate u grad na Limu.

“Tada ćemo biti zadovoljni i to je naš jedini zadatak i put od koga nećemo odustati”, zaključio je poslanik Кrsto Janjušević.

Rina i PP Media