U Priboju završena 14. Međunarodna likovna kolonija „Jagart”

Priboj – Izložbom nastalih radova i dodelom učesničkih diploma, u Priboju 13. avgusta, završena je 14. Međunarodna dečja likovna kolonija „Jagart”, u organizaciji Zavičajnog muzeja i podršku lokalne samouprave.

Foto: Opština Priboj

Učešće je uzelo tridesetak devojčica i dečaka osnovnoškolskog uzrasta iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, od Beograda, Sarajeva, Podgorice, do Novog Sada, Goražda, Prijepolja i grada domaćina. Jedna učesnica bila je čak iz Beča, naše gore list, koja letnje ferije provodi u zavičaju svojih roditelja.

Кolonija već deceniju ipo okuplja talentovanu decu koja žele da usavrše svoj likovni izraz, i tokom pet dana, kroz druženje i zabavu, nauče nove tehnike i upotpune svoje umetničke veštine.

Foto: Opština Priboj

Likovne teme i tehnike su svake godine različite, a ove godine to je bila moda. Dugogodišnji mentor dečje likovne kolonije „Jagart” je akademski slikar Aleksandar Todorović, koji je imao samo reči hvale za sve učesnike, ali i njihove roditelje.

I na ovogodišnjoj koloniji bilo je dece koja su višegodišnji učesnici, dok većina prvi put stiče iskustva ove svojevrsne edukativne radionice. Svi su prezadovljni naučenim, ali i druženjem i sticanjem novih prijateljstava.

Zadovoljni dosadašnjim radom Кolonije, u Zavičajnom muzeju imaju i nove ideje.

 „Umetnički napredak dece iz godine u godinu je evidentan, pogotovu starijih učesnika, pa već razmišljamo da organizujemo sličnu koloniju i da u potpunosti iskažu svoj talent i potvrde svoj likovni izraz”, rekla je Dušica Raković, direktorka Zavičajnog muzeja Priboj.

U pribojskom muzeju formirana je zbirka radova sa svih dosadašnjih kolonija „Jagart”, a u planu je i retrospektivna izložba, koja će biti postavljena, na jesen, za vreme tradicionalne Dečje nedelje.

PP Media