U Prijepolju biće obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Svakog 15. februara Nacionalna udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR obeležavaju Svetski dan dece obolele od raka u gradovima širom Srbije. I ove godine, organizovaće niz se humanitarnih akcija u glavnim ulicama, šetalištima i trgovima u preko 40 gradova i opština među kojima je i Prijepolje gde će mladi u periodu od 12 do 14h ispred Doma kulture postaviti štand.

Kampanja pod nazivom „I ja se borim!” kojom će biti obeležen ovaj značajan datum, ima za cilj podizanje svesti javnosti o malignim oboljenjima kod dece, ali i poziv za podršku velikom projektu od nacionalnog značaja – izgradnji novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu. Prva faza gradnje novog odeljenja je završena krajem prošle godine i udruženje, uz pomoć prijatelja, aktivno prikuplja sredstava za drugu fazu (unutrašnji, zanatski, instalacioni i završni radovi).

Od malignih bolesti u Republici Srbiji , prema poslednjim dostupnim podacima, svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 80%, a terapija traje 105 nedelja.
PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *