Za Bogojavljenski krst plivalo se u Limu i na Zlatiboru

Priboj/Zlatibor – Na Bogojavljenje, širom Srbije se tradicionalno pliva za časni krst a na Zlatiboru je ovaj veliki hrišćanski praznik obeležen na Vodicama. Na reci Crnom Rzavu meštani su napravili mini jezerce koje se koristi isključivo za ovu svrhu.

 

U Priboju za časni krst plivalo 33 plivača, foto: PP Media

Uprkos debelom minusu okupilo  se oko šezedesetak plivača koji su hrabro preplivali do Krsta, a najmlađi učesnik imao je svega osam godina. Posto plivanje nije bilo takmičarskog karaktera svi koji su ušli u ledeni Crni Rzav bili su pobednici. Za sve učesnike obezbeđena je kuvana rakija i hrana a promrzle plivače pored toplog napitka dodatno su zagrejali trubači.

Plivanje u Crnom Rzavu na Zlatiboru, foto: PP Media

U Priboju se plivalo u Limu, gde je u konkurenciji 33 plivača do časnog krsta prvi stigao Marko Karadžić. Inače, reka Lim je bila izuzetno hladna a vodostaj je bio jako viskog što je pravilo nedaće hrabrim Pribojcima, od kojih je najmlađi učesnik imao 18 godina.

Bogojavljensko plivanje na Zlatarskom jezeru otkazano je zbog korone, a ove godine nije se plivalo za časni krst ni Prijepolju.

PP Media