Zbog povećanja potražnje poskupeo pelet

Pelet je ranije bio izvozni adut Zlatiborskog okruga. Sada je povećana tražnja na domaćem tržištu, sirovina koje nema dovoljno poskupela je, pa je i cena peleta viša. Iako se nakratko zabelela, Nova Varoš vratila se jesenjem koloritu. Drvo je najzastupljeniji energent u domaćinstvima, a samo deset nabavlja pelet u fabrici koja je u tom gradu. Do prošle godine oni su izvozili polovinu proizvodnje, ali je zbog povećane tražnje u Srbiji obustavljen izvoz.

“Što se tiče ove grejne sezone, mislim da se tržište stabilizovalo iz razloga, jer mi smo konkretno ove godine radili celo leto, punim kapacitetom. Mislim da su se proizvođači na vreme snabdeli i da će što se tiče same zime snabdevanje peletom biti sasvim normalno i normalizovano”, kaže Goran Kolašinac, direktor fabrike za proizvodnju peleta u Novoj Varoši.

Za razliku od Nove Varoši, fabrika za proizvodnju peleta u Prijepolju i dalje izvozi ovaj energent. Ali zbog potražnje sugrađana i domaćeg tržišta, sve manje im ostaje za strana tržišta.

Nekada su se ovoj hali šile uniforme za JNA, a danas se dnevno proizvede 200 tona peleta.

Zbog povećanja potražnje i proizvodnje peleta, raste i cena sirovine. Crna Gora je zabranila izvoz drveta, a izvesne količine još stižu iz Bosne i Hercegovine. Sve to zadaje glavobolju proizvođačima.

“Imamo problem sa sirovinom, koja je u nedostatku, fali. I drugi problem je što nema dovoljno sirovine. A da kažem sa treće strane smo pritisnuti sa uvoznim peletom, koji se uvozi na nekim fiktivnim cenama i državi se plaća PDV u mnogo manjem iznosu nego što ga mi plaćamo”, kaže Đorđe Ljujić, vlasnik fabrike za proizvodnju peleta u Prijepolju.

Fabrička cena peleta kreće se od 165 do 175 evra, ali tokom sezone ta cena biće i veća. Zbog lošeg iskustva od prethodne godine, mnogi potrošači ovog energenta ipak će spremniji ući u ovu grejnu sezonu.
Izvor: rts P.Stojković