Zbog remonta hidroelektrane nizak vodostaj Potpećkog jezera

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Prethodnih dana svedočili smo izuzetno niskom vodostaju Potpećkog jezera. Razlog za to je, kako saznajemo od direktora Limskih HE Predraga Šaponjića, remont koji je u toku na hidroelektrani Potpeć zbog čega je voda iz akumulacije bila ispuštena.

Počelo punjenje Potpećkog jezera, foto: PP Media

Nasukani splavovi i izduvani čamci duž obala Potpećkog jezera kojima se zbog rasresitog tla i mulja ne može prići… Ovakvi prizori mogli su se videti prethodnih dana na Potpeću. Loša hidrološka situacija izazvana velikim sušama uticala je na to da se vodostaj jezera u toku letnjih meseci znatno smanji, a do sumornih prizora i guma koje se naziru sa dna došlo je zbog remonta na B mašini hidroelektrane Potpeć. 

– Voda iz akumulacije je ispuštena zbog potrebe da se očiste  horizontalne rešetke ulazne građevine i provere stabilnost i kvalitet radova na rešetkama. Kota jezera je već podignuta tri metra, a zbog izuzetno povoljne hidrološke situacije, očekuje se da će akumulacija biti puna i vraćena u pređašnje stanje – kaže direktor Limskih HE Predrag Šaponjić.

Remontni radovi su završeni na Uvcu, Kokinom brodu i Bistrici. U Limskim HE se spremaju za predstojeću sezonu, a očekuje se znatno povoljnija hidrološka situacija a samim tim i povećanje proizvodnje.

PP Media