Zbog snega i mrtvi u problemu: Jovan traktorom čistio put do groblja

Prijepolje – Da smrt ne bira ni vreme, ni mesto govori i to da je u planinskom selu Borja, nadomak Prijepolja jedan meštanin preminuo, a porodica zbog zavejanih puteva i snežnih padavina koje traju duže od 24 sata, nije mogla da priđe do groblja i da ga sahrani. U pomoć je i ovaj put pritekao Prijepoljac, Jovan Radulović, koji je sa svojom mehanizacijom probio put do sela Borja i Komaran.

„Zvali su me i rekli da je bio smrtni slučaj i da ne mogu da sahrane pokojnika. Krenuo sam jutros u šest sati, snežni nameti na nekim mestima dostižu i visinu do dva metra i probijanje puta trajalo je satima. Kad sam pročistio put do groblja, nisam mogao samo da se okrenem i odem, već su očišćeni prilazi i do domaćinstava koja su bila zavejana i odsečena od sveta“, kaže Jovan za RINU.

Prijepoljska sela na višim nadmorskim visinama poprilično su razuđena i u njima se dimnjak puši samo na staračkim domaćinstvima. To situaciju čini još težom, jer nadležne službe za održavanje puteva uglavnom čiste glavne saobraćajnice i teško stižu na taj teren, a tim ljudima često su potrebne osnovne namirnice.

„Kad su ovakve vremenske neprilike radimo i po 24 sata. Sve naše usluge su potpuno besplatne i mogu nas pozvati svi koji imaju problem. Već je stigao još jedan poziv da je u Brodarevu takođe bio smrtni slučaj i da je neophodno pročistiti prilaz do groblja“, rekao je Jovan Radulović.

Humani prduzetnici ne štede svoju privatnu mehanizaciju kako bi pomogli svojim sugrađanima u nevolji. Pored pročišćavanja zavejanih puteva, neretko im tom prilikom ponesu hranu i lekove.

PPmedia i GZS/ RINA