Žene rukovode u Novoj Varoši

Nedovoljna zastupljenost žena na rukovodećim mestima u javnim preduzećima i ustanovama, obično je problem na koji često ukazuju brojne nevladine organizacije i udruženja koja se bave problemom rodne ravnopravnosti. Opština podno Zlatara jedna je od retkih u Srbiji, ako ne i jedina, gde se na svim direktorskim mestima nalaze žene.
Pripadnice lepšeg pola rukovode u osam preduzeća u kojima je osnivač Lokalna samouprava, pored toga nalaze se i na direktorskim mestima u četiri od ukupno šest osnovnih škola, u jednoj od dve srednje škole kao i na mestu Opštinskog javnog pravobranioca. Mihrija Hadžić, Suzana Šuljagić, Rosa Jakovljević i Jelena Leković nalaze se na rukovodećim mestima u četiri preduzeća koja zapošljavaju blizu 130 radnika. Suzana Šuljlagić, prva je žena koja je sela u direktorsku fotelju Komunalnog preduzeća “3 septembar” koje je osnovano još pre 64 godine i sada broji 68 radnika, od čega je čak 75% muškaraca.
– U Komunalnom preduzeću radim od 2000 godine, kolege su me lepo prihvatile kada sam nedavno izabrana za direktora. Ključ uspeha u svakoj firmi, pa i kod nas, je dobra saradnja na relaciji rukovodilac – radnik, nadam da sam to uspela da uspostavim – kaže direktorka JKP “3 septembar” Nova Varoš.

Posao direktora zahteva više odricanja i obaveza nego neki drugi poslovi, ne retko desi da zbog toga porodica trpi, kaže Mihrija Hadžić direktorka Doma kulture Jovan Tomić.

– Zbog specifičnosti delatnosti Doma kulture radno vreme gotovo i da nepostoji, po nekada u kancelariji provedem 14 sati. Ne bih uspela sve da postignem da nemam svesrdnu podršku porodice za posao koji radim – naglašava direktorka ove kulturne ustanove Mihrija Hadžić.

Najveći deo radnog vremena, direktorka Centra za socijalni rad, Jelena Leković provodi na terenu, obilazeći one kojima je pomoć potrebna. Smatra da su žene odgovornije od muškaraca kada je u pitanju pristup poslu.
– Žene u Novoj Varoši nisu nikada imale problem da se nametnu,i da dobiju rukovodeće mesto u nekom preduzeću, veći problem od toga jeste njihova nedovoljna motivisanost za izbor na određenu funkciju. Međutim u poslednje četiri godine i to se promenilo – tvrdi Jelena Leković.

Vlast u ženskim rukama, Mihrija Hadžić, Suzana Šuljagić, Rosa Jakovlljević i Jelena Leković, foto: www.ppmedia.rs


Strateški cilj ove opštine jeste razvoj turizma, za šta se i najveći deo budžeta izdvaja. Ovaj nimalo lako posao poveren je Rosi Jakovljević, najmlađoj u “garnituri” direktorica koje rukovode u gradu podno Zlatara.
– Turističko sportski centar Zlatar i hotel Panorama broje 40 zaposlenih, od toga, veći deo su muškarci i jako lepo sam prihvaćena od njih. Svesna sam da su sve oči uprte u mene, što mi predstavlja dodatni motiv da unapredim turizam u ovoj sredini – samouvereno naglašava direktorka TSC “Zlatar” Rosa Jakovljević.

Meštani Nove Varoši ne vide ništa sporno što se žene nalaze na svim rukovodećim mestima.
Ipak zvanje prvog čovek ove opštine, odnosno njenog predsednika u muškim je rukama. Radosav Vasiljević kaže da su žene bolji saradnici od muškaraca te da su one odgovornije i savesnije od “jačeg” pola.
– Isključivo zbog svojih kvaliteta i stručnosti one se nalaze na direktorskim mestima, sve su izabrane na konkursu i uopšte nesumnjam da će poverene funkcije odlično obavljati – ponosno ističe Vasiljević.

Predsednik opštine Nova Varoš, Radosav Vasiljević, foto: www.ppmedia.rs


Pored Suzane, Mihrije, Jelene i Rose na direktorskim mestima nalaze se Milana Jelić u Biblioteci “Jovan Tomić”, zatim Miljka Dučić U RezervatU prirode “Uvac”, na čelu Energije NV je Branka Ratković dok Predškolsku ustanovu “Paša i Nataša” vodi Dragana Ćirović. Kada se na kraju sve sabere žene se ipak u Novoj Varoši za sve pitaju.
PP Media