Delegacija opštine Priboj posetila Vučitrn

U okviru uzvratne posete, a na inicijativu Vase Jelića, načelnika kosovsko-mitrovičkog okruga, i protojereja Sime Čuburovića, delegacija opštine Priboj na čelu sa predsednikom Lazarom Rvovićem posetila je Crkvu Svetog Ilije u ovom kosmetskom gradu u kojem su paroh Sima Čumburović i njegova porodica jedini srpski žitelji. Tom prilikom rukovodstvo opštine Priboj doniralo je značajna finansijska sredstva za obnovu Crkve Sv. Ilije, koja je 17. marta 2004. godine izgorela.
– U okviru posete potpisani su i ugovori o dodeli studentskih stipendija u iznosu od po 100 evra za troje studenta iz enklava Gojbulje i Banjske. Opština Priboj obećala je da će pedesetoro dece iz opštine Vučitrn letovati o trošku opštine Priboj u Sutomoru – ističe Jelić.

Delegacija opštine Priboj sa domaćinima iz Vučitrna, foto: Večernje novosti

Jadranka Simić, sekretar Privremenog organa opštine Vučitrn, kaže da je poseta delegacije Priboja veoma značajna za Vučitrn, dok je pomoć za obnovu svetinje, jedine u ovom gradu, dodatno značajna jer je ovaj hram stub na koji se oslanjaju i raseljeni Srbi iz Vučitrna koji dolaze da obiđu svoje kuće i imanja.

Inače, u opštini Vučitrn je do 1999. živelo oko 12.000 Srba, dok ih je sada svega oko pet hiljada u selima Prilužje, Grace, Gojbulja i Banjska.

EMOCIJE I SUZE

– PRILIKOM posete delegacije Priboja bilo je toliko obostranih emocija, ali naši gosti nisu mogli da sakriju suze zbog priča o tome kako žive Srbi na Kosmetu – kaže predsednik Mišić.
Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *