12. „Susreti zlatarskih sela“

Zlatar – Na visu Džade 7. jula podsećanje na korene predaka i život planine – takmičenje u 10 disciplina i nadmetanje rabadžija. Po drugi put izbor „Mis Zlatara“.

Ljuti megdani – loptanje na travi, foto:D. Gagričić

Na Ivanjdan će se u selu Muškovini održati 12. „Susreti zlatarskih sela“ i takmičari podsetiti na čobanska druženja, stare veštine i nadmetanja, ali i umeće i snagu drvoseča i rabadžija.

Ekipe sela će, kao i prethodnih godina, na visu Džade, deliti megdane u bacanju kamena s ramena, vučenju klička, trčanju i skoku u dalj, a odmeriće snagu i spretnost u  struganju balvana kladarom, nadvlačenju konopca, malom fudbalu i odbojci. Najmlađi posetioci trčaće na livadi.

Na raskrsnici zlatarskih puteva i nekadašnjem sastajalištu čobana, drvoseča i rabadžija takmičiće se rabadžije Zlatara, Bosanja i Murtenice u izvlačenju trupaca „na vlaci“ volovskom zapregom. Za vlasnike tri najuspešnija para volova obezbeđene su novčane nagrade.

Prijave za takmičćenje seoskih ekipa podnose se Verku Jovanoviću, predsedniku Organizacionog odbora na broj telefona 064 31-40-493, a rabadžija šumaru Grozdimiru Grboviću na telefon broj 064 8564139.

Na 12. „Susretima  zlatarskih sela“ po drugi  put se organizuje izbor „Mis Zlatara“. Pobednici će pripasti sedmodnevni boravak u Čanju, a dve pratinje dobijaju vikend na Zlatiboru. Devojke se mogu prijaviti dr Mariji Antić na  broj telefona  064 15-33-388.

Takmičenje počinje u nedelju, 7. jula,  u 9,30 sati, a učesnike i posetioce zabavljaće trubački orkestar.

Pošta Stojanu Brajoviću  

Učesnici 12. „Susreta zlatarskih sela“ odaće poštu Stojanu Brajoviću (1947-2021), iz Užica, sahranjenom u rodnoj Muškovini. Brajović je bio poštovaoc tradicije,  zaljubljenik u planinu Zlatar i sa članovima porodice inicijator održavanja „Susreta zlatarskih sela“, uz okupljanje grupe entuzijasta.

Izvor: Zlatarinfo i PP Media