Nova Varoš subvencioniše veštačko osemenjavanje krava

Nova Varoš – Opština Nova Varoš, je u okviru Programa mera za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine za 2024. godinu planirala i meru subvencionisanja veštačkog osemenjavanja krava.

Foto: A.Rovčanin

Za subvencije poljoprivrednim gazdinstvima opština Nova Varoš je ove godine za meru  veštačko osemenjavanje opredelila  iznos od  3,5 miliona dinara. Iznos subvencije za osemenjavanje krava je 1.500 dinara po  jednom osemenjenom grlu. Jedan korisnik može dobiti za isto grlo regres samo jednom u toku kalendarske godine. Zainteresovani poljoprivrednici za korišćenje ove subvencije treba da dostave sledeću dokumentaciju: 

1)      Fotokopiju lične karte nosioca gazdinstva

2) Fotokopiju Potvrde o aktivnom statusu u registru poljoprivrednih gazdinstava za 2024. godinu;

               3) Potvrdu sa brojnim stanjem grla ( i brojevima ušnih markica grla) na gazdinstvu iz Veterinarske stanice ne starije od mesec dana u momentu podnošenja zahteva

             4)Izvod iz elektronskog registara poljoprivrednih gazdinstava ERPG stočnog fonda za tekuću godinu

              5)Orginal ili overenu fotokopiju Kartona (potvrde) za veštačko osemenjavanje izdate od strane veterinarske stanice ili ambulante – orginal na uvid i

            6) Fotokopiju namenskog tekućeg računa za poljoprivredu otvorenog u poslovnoj banci.

             7) Uverenje o izmirenim obavezama na dan podnošenja zahteva  ( Lokalna poreska administracija)

            8) Obrazac – Zahtev za regres veštačkog osemanjavanja priplodnih grla krava u 2024. godini.

Potrebna  dokumentacija se predaje u  Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj Opštinske uprave Nova Varoš,  kancelarija br.307, svakog radnog dana od 08-15 časova.

Opština Nova Varoš poziva sva poljoprivredna gazdinstva koja ispunjavaju uslove da iskoriste mogućnost subvencionisanja veštaškog osemenjavanja krava.

Mera će se sprovoditi do utroška sredstava.

Zbog surove klime i brdsko-planinskog terena, stočarstvo je u novovaroškom kraju dominantna poljoprivredna grana, a govedarstvo njegov ekonomski najznačajniji sektor. Na planinskim pašnjacima pase više od 9.000 grla goveda, od čega je oko 6.000 muznih krava, pa je mera subvencionisanja veštačkog osemenjavanja krava obnovljena pre nekoliko godina kako bi se poboljšao rasni sastav.

PP Media