BNV i Državni univerzitet o budućnosti bosanskog jezika u visokom obrazovanju

Priboj/Novi Pazar – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) dr Adel Slatina, posetio je Državni univerzitet u Novom Pazaru, gde je sa rektorom ove visokoobrazovne ustanove, prof. dr Zanom Dolićanin, razgovarao o važnoj temi – mogućnosti otvaranja studijskog programa „Bosanski jezik i bošnjačka književnost“.

Foto:BNV

Predstavnici BNV-a i Državnog univerziteta složili su se da je formiranje ovog studijskog programa zajednički cilj, ali i da su za njegovu realizaciju ključna podrška Ministarstva prosvete Republike Srbije i dodatna finansijska sredstva.

Dogovoreno je da će ove dve institucije zajedno nastupati prema nadležnim organima kako bi se definisali konkretni koraci.

„Za uspešnu realizaciju ovog projekta potrebna je podrška Ministarstva prosvete, kao i dodatna sredstva za pokretanje programa, obezbeđivanje nastavnog kadra i akreditaciju,“ izjavila je rektorka prof. dr Zana Dolićanin.

Kako je naglasila Dolićanin, neophodno je najpre da Agencija za nacionalni okvir kvalifikacija uvede zvanje profesora bosanskog jezika i bošnjačke književnosti u listu zanimanja. Nakon toga bi se moglo pristupiti obezbeđivanju potrebnog nastavnog kadra, koji trenutno ne postoji na teritoriji Srbije, i potom akreditaciji studijskog programa.

„Najefikasniji način bio bi formiranje zajedničkog studijskog programa sa Univerzitetom u Sarajevu ili Univerzitetom u Tuzli,“ dodala je Dolićanin.

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća i Državnog univerziteta dogovorili su se da zajednički započnu razgovore sa čelnicima Ministarstva prosvete, kako bi se što pre postigli konkretni dogovori oko podrške i akreditacije.

Kako se navodi u saopstenju cilj je da se precizno definišu koraci i obezbedi neophodna sredstva za realizaciju ovog ambicioznog plana.

Sastanku su, pored predsednika BNV-a i rektorke Dolićanin, prisustvovali i potpredsednici BNV-a prof. dr Sead Šemsović i Sanela Međedović, predsednik Izvršnog odbora BNV-a dr Fuad Baćićanin, stručna saradnica za obrazovanje na bosanskom jeziku Esma Brunčević, kao i sekretar BNV-a Samer Jusović. Sa strane Univerziteta, prisutni su bili i prorektori prof. dr Milovan Bratić i prof. dr Dragoslav Šumarac.

Izvor: A1TV.NET