U subotu koncert ansambla Kolo u Novoj Varoši

Nova Varoš – Nacionalni ansambl Kolo tokom septembra nastavlja veliku turneju KOLODROM u Srbiji i regionu, koncertom u Novoj Varoši u subotu, 28. septembra u Domu kulture „Jovan Tomić“, sa početkom u 20 časova.

Foto: Promo

Turneja KOLODROM se realizuje pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u saradnji sa organima lokalne samouprave i ustanovama za kulturu. KOLODROM ima za cilj decentralizaciju kulturnog života u skladu sa nacionalnim strateškim prioritetima u kulturi.

Ansambl Kolo osnovala je vlada NR Srbije 15. maja 1948. godine. Već  sedamdesetšest godina, Kolo na visokom umetničkom  nivou čuva, neguje i prezentuje našu tradicionalnu umetnost, kroz igru, pesmu, muziku i običaje.

– U stvaranju umetničkog repertoara, učestvovali su naši najeminentniji koreografi, kompozitori, kao i mnogobrojni stručni saradnici / etnomuzikolozi, etnolozi, baletski umetnici… / koji su izgradili prepoznatljiv umetnički stil, izražen pre svega u raznolikosti scenskih i muzičkih oblika. Ansambl Kolo je jedinstven ambasador kulture koji je gostovao na svim kontinentima, u najprestižnijim koncertnim salama, kao što su Metropoliten i Karnegi Hol  u Njujorku, Palata Šajo u Parizu, Rojal Festival Hol u Londonu, Baljšoj Teatar u Moskvi, Opera u Kelnu, Teatar Feniče u Veneciji, Opera u Sidneju, Nacionalni umetnički centar u Pekingu… –  kaže v.d. direktora  Nacionalnog ansambla KOLO je dr Zdravko Ranisavljević.

Više od šezdeset vrhunskih umetnika, igrača koji su istovremeno i pevači, kao i  muzičara, prezentuju raznovrsnu i bogatu  tradicionalnu umetnost Srbije i šireg srpskog kulturnog područja.

Ansambl je stekao izvanrednu reputaciju u zemlji i inostranstvu i  nosilac je prestižnih  domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za visoki doprinos u kulturi.

PP Media