Beganović otkupljuje sve akcije preduzeća “Rad – Labud”

Direktor preduzeća „Labud plus” iz Prijepolja, Labud Beganović, uputio je predlog malim akcionarima bivšeg društvenog preduzeća „Rad” iz tog grada da otkupi njihov udeo. Mali vlasnici – bivši radnici poseduju 7.308 akcija, odnosno 28,27 ukupnog broja akcija preduzeća, i Beganović za svaku nudi 800 dinara. Inače, knjigovodstvena vrednost akcije utvrđena na osnovu poslednjih godišnjih finansijskih izveštaja iznosi 796,44 dinara, a revizorska kuća „Euroaudit” iz Beograda procenila je da bi fer ponuda bila 799,39 dinara.

Preduzeće „Rad” prodato je 18. maja 2004. godine, sa tada 86 zaposlenih, Labudovom ocu Bahriji. Početna cena bila je 4,99 miliona dinara a Beganović stariji pobedio je na aukciji Agencije za privatizaciju podigavši na 15,2 miliona dinara, odnosno 214.653 evra.

Kolektiv se danas zove „Rad – Labud” AD Prijepolje a većinski vlasnici su Beganovići sa 18.542 akcije, odnosno 71,73 odsto kapitala.

Ponuđač mora da obezbedi 50.000 evra za otkup čitavog udela malih akcionara. Strateški plan je, kako se navodi u ponudi, povećanje proizvodnje preduzeća „Rad – Labud”, veće prisustvo na tržištu cele Republike Srbije u niskogradnji, ulaganje u novu opremu da bi se proširili poslovi i novo zapošljavanje stručnih kadrova.

Ponuda se zatvara 4. juna ove godine i ponuđač je dužan da u roku od dva dana plati preuzete akcije.
Izvor: GZS i PP Media