Bistrički tunel čeka Vojsku Srbije

Prijepolje/Nova Varoš – Gradnja i namena tunela JNA u Bistrici, pored Lima i magistrale za more, nedaleko od raskrsnice puteva za Prijepolje, Novu Varoš i Priboj, godinama je bila pod velom tajne i glasinama uznemiravala građane, a posle desetogodišnjeg zatišja – opet privlači pažnju javnosti.

Pogled na bistrički tunel, foto: D.Gagričić

Proletos je najavljen dolazak brdsko-planinskog bataljona Vojske Srbije i gradnja kasarne na područje Priboja, a u krugovima bliskim lokalnim vlastima vojno zemljište u Bistrici se pominje kao mala baza ili punkt.

Radovi započeti 1986. godine u brdu Ploča i izvoženje zemlje i kamena na plato između jezera i stanice na barskoj pruzi u Bistrici izazivali su oprečne stavove. U vreme stare “Juge” dizala se prašina u Limskoj dolini pitanjima: šta kriju podzemna okna, šta će da se skladišti…?

Foto: V.N.

U početku rata u Bosni ovde su belosvetski huškači i domaće mutivode tražili tajna skrovišta i logore muslimana, a kasnije je dežurna tema bio nuklearni otpad. Glasine su se raspredale o “čudnim vozilima”, ređale su se peticije, odbornici i poslanici su Bistricu proglašavali za “otrovni lonac”. U dva navrata su ekipe iz Instituta “Vinča” merile radioaktivnost, umirivale javnost, Vojska je pisala saopštenja da se ništa ne skladišti…

Zbog nedostatka para, radovi su prekinuti 1996. godine, a tek krajem 2011. godine je Ministarstvo odbrane Srbije prvi put otvorilo objekat bivše JNA za grupu novinara i predstavnike lokalne vlasti, u želji da stavi tačku na enigmu.

– Nekoliko kilometara tunela, koji se račva u više pravaca, sa nišama i “džepovima” od po desetinu kvadrata, ali i dvoranama visokim 12-15 metara, površine kao mini-sportski tereni. U podzemnom objektu okovanom betonom ili golim kamenom – ništa neobično, sem ostataka davno napuštenog gradilišta i velikih prostorija suvih kao barut – zapisao je autor ovih redova, tada izveštač “Novosti”.

Zabeleženo je i da deo tunela ima ventilacione otvore i ugrađenu rasvetu, a veći deo poda ima betonsku podlogu i kanale za kablove instalacija. Kroz tunel bije vrelo vode, a jezercetu se ne može prići…

– Vojni objekat građen je za skladištenje nafte i naftnih derivata, a može se koristiti i za druge robne rezerve. Izvedena je tek trećina radova – istakli su tada predstavnici Vojno-građevinske uprave MO Srbije.

Bilo je ideja da se deo objekta završi i koristi za skladište, jedan proizvođač je tunele tražio za magacin krompira, ali su na sve ubrzo pali prašina i zaborav. SO Nova Varoš je 2016. godine donela odluku da od Vojske Srbije kupi mini HE, snage jedan megavat, sagrađenu pored ulaza u tunel za potrebe gradilišta i robnih rezervi.

Mini-hidrocentrala

-Bilo je ideja da se deo objekta završi i koristi za skladište, jedan proizvođač je tunele tražio za magacin krompira, ali su na sve ubrzo pali prašina i zaborav. SO Nova Varoš je 2016. godine donela odluku da od Vojske Srbije kupi mini HE, snage jedan megavat, sagrađenu pored ulaza u tunel za potrebe gradilišta i robnih rezervi.

Novosti