Stiže zaštitna oprema za socijalne radnike u Prijepolju i Priboju

Prijepolje/Priboj – Nemačka razvojna saradnja (GIZ) u saradnji sa NALED-om obezbedila je maske, rukavice, vizire i dezinfekciona sredstva za zaposlene centara za socijalni rad i socijalnih službi iz 15 gradova i opština, u cilju njihove efikasnije zaštite, ali i zaštite korisnika ovih institucija tokom trajanja opasnosti od kovida-19.

Donacije stiže u Prijepolje i Priboj

Donacija koja premašuje vrednost od 50.000 evra se uručuje u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, a Nemačka razvojna saradnja ovu pomoć usmerila je putem NALED-ove online platforme za donacije prepoznajući njen značaj za podršku osetljivim grupama i lokalnim samoupravama u vanrednim okolnostima.

Do sada je zaštitna oprema isporučena u Plandište, Arilje, Kosjerić, Sremsku Mitrovicu, Rumu i Pećince i Šid, a narednih dana stići će i u Priboj, Prijepolje, Sjenicu, Užice, Mionicu, Lajkovac, Loznicu i Krupanj.

– GIZ pruža podršku unapređenju usluga socijalne zaštite, tako da one što bolje odgovaraju na potrebe osetljivih društvenih grupa. U kontekstu zdravstvenih rizika koje epidemija nosi važno je održati kontinuitet pružanja usluga i verujemo da će podrška u vidu zaštitne opreme tome doprineti – izjavila je Iva Vučićević iz GIZ-a.

Početkom aprila, NALED je pokrenuo onlajn platformu za donacije kako bi povezao i ujedinio svoje članove i partnere u borbi protiv kovida-19, i to na prvom mestu lokalne samouprave kojima je potrebna pomoć sa kompanijama i međunarodnim organizacijama koje tu pomoć mogu da pruže.

– Tokom vanrednog stanja, kada su se potrebe građana i zdravstvenih ustanova činile najveće, putem NALED-ove platforme za donacije uspeli smo da obezbedimo hranu, medicinsku, zaštitnu i IT opremu za 41 opštinu u vrednosti od 250.000 evra. Sada, kada se epidemiološka situacija ponovo pogoršava, zadovoljni smo što s partnerima iz Nemačke razvojne saradnje možemo da uručimo skoro 95.000 pari rukavica i još toliko maski, kao i oko 4.000 vizira i više od 4.000 litara dezinfekcionih sredstava socijalnim radnicima koji su svakodnevno izloženi riziku od ovog virusnog oboljenja – kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Prema potrebama iskazanim na platformi NALED-a, u 34% lokalnih samouprava u Srbiji ističu da bi donacije u medicinskoj i zaštitnoj opremi bile veoma značajne u suzbijanju pandemije i zaštiti stanovništva.

PP Media