Bosanski jezik značajan za očuvanje identiteta Bošnjaka (video)

Prijepolje/Brodarevo – Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku sprovodi se već osam godina. Od nedavno je i u Brodarevu osnovano nekoliko odeijeljenja i ona se odvija uspješno i bez problema. S obzirom da upis još uvek traje roditelji mogu da se opredjele za ovaj model nastave.

Učitelj u školi „Svetozar Marković“, Suad Hanić, jedan je od pokretča nastave na bosanskom jeziku u Brodarevu. Uspeli su da danas nekoliko odeljenja ima celokupnu nastavu na bosanskom jeziku. Ovo je jedno od odeljenja gde deca u školi „Svetozar Marković“u Brodarevu, pohadjaju nastavu na bosanskom jeziku. Nastava se u ovoj osnovnoj školi odvija od pre nekoliko godina i od tada se samo unapređuje.

Učiteljica u ovoj školi koja predaje na bosankom jeziku je i Tijana Obrenić. Jedan od osnovnih ciljeva uvođenja nastave na bosanskom jeziku bio je da djeca Bošnjačke nacionalnosti , osim upoznavanja sa književnim , likovnim i muzičkim stvaralaštvom , na časovima historije izučavaju nastavne sadržaje koji na adekvatan i na činjenicama zasnovan način govore o određenim historijskim događajima, koji su od posebnog značaja za Bošnjake u Srbiji. Đaci u Brodarevu su naučili mnogo toga o bošnjačkim književnicima.

Potok je naselje u opštini Prijepolje, prema popisu iz 2011 bilo je oko 200 stanovnika . Ovo naselje je velikim delom naseljeno Bošnjacima. Od ove godine u naselju Potok oformljeno je još jedno istureno odeljenje osnovne škole „Svetozar Marković“, gde je trenutno jedan đak koji pohađa nastavu na Bosanskom jeziku . Ova devojčica pešači nekoliko kilometara do škole , prema rečima učiteljice Zuhdine Preljević, nastava na bosanskom jeziku ,može samo zbližiti decu nikako razdvojiti.

PP Media