Bošnjačko – srpski savez optužio SPP da zloupotrebljava Islamsku zajednicu u Srbiji

Prijepolje – Bošnjačko – srpski savez (BOSS) optužio je Stranku pravde i pomirenja (SPP) da „otvoreno zloupotrebljava Islamsku zajednicu (IZ) u Srbiji“.

Foto: BOSS

Kao argument navode da je sedište SPP nalazi u prostorijama zgrade islamskih ustanova u Novom Pazaru, iako je Mešihat IZ u Srbiji doneo odluku da „nikom ne dotvoli da vakuf upotrebi u političke svrhe“.

„Po uzoru na devedesete, kada su pojedini imami govorili da, ko ne glasa za Ugljanina nije musliman, sada imamo tešku zloupotrebu pojma „dove“ i „amaneta“, nakon poziva lokalnog imama u Sjenici da se glasa za SPP“, navodi se u saopštenju BOSS.

Ocenjeno je da u priču o ujedinjenju IZ, „niko zdravorazumski ne može da poveruje“, jer oni koji zauzimaju vakufe ne misle dobro IZ, već koriste njene resurse kao svoje feude.

Ova partija smatra da se radi o sinhronizovanoj akciji potpisnika koalicionog sporazuma u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) – SPP i SDA Sandžaka, u čijim vrhovima se nalaze visoki funkcioneri IZ u Srbiji i Srbije.

U saopštenju se konstatuje, da su i jednima i drugima puna usta ujedinjenja i pomirenja, iako nijednu rečenicu ne mogu da izgovore bez mržnje i uvreda.

„Moraju shvatiti, da ne može biti ni jedinstva ni pomirenja bez poštovanja različitosti i drugačijeg mišljenja i stava. Ovo nije Muftijina ideja, jer je, kad je odlučio da se bavi politikom, podneo ostavku na funkcije u IZ“, poručili su iz BOSS i pozvali bosansko-hercegovačkog reisu-l-ulemu Huseina Kavazovića da se „snagom svog autoriteta uključi u rešavanje nagomilanih problema i pomogne potpunu depolitizaciju IZ u Srbiji“, u suprotnom, biće dalekosežnih posledica i za tu zajednicu i za muslimane u Srbiji.

BOSS su formirali bivši visoki funkcioner SPP, Samir Tandir i Admir Muratović, kada je u toj partiji došlo do nesuglasica nakon smrti lidera Muamera Zukorlića.

Na izborima za BNV, ta partija je podržala listu „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ i osvojila je jedan većnički mandat.

PP Media