Božetići: Izložba poljoprivrednih mašina i mehanizacije pod vedrim nebom

Nova Varoš/Prijepolje – Selo Božetići bilo je u subotu domaćin izložbi poljoprivrednih mašina koju je organizovalo prijepoljsko preduzeće „Radulović“ d.o.o.

Veliko interesovanje poljoprivrednika iz celog Zlatiborskog okruga foto: GZS

Poljoprivrednici iz čitavog Zlatiborskog okruga imali su priliku da probaju, ali i kupe najnovije modele traktora, kao i mašine za košenje, skupljanje, čvrsto baliranje i vakumiranje sena.

Prema rečima Jovana Radulovića vlasnika preduzeća „Radulović“ d.o.o. interesovanje za kupovinu poljoprivrednih mašina je izuzetno veliko a tome su doprinele mere Vlade RS koje se na odnose na subvencionisanje prilikom njihove kupovine.

Vlasnik preduzeća Radulović doo, Jovan Radulović, foto: GZS

Poljoprivredna mehanizacija u ovim krajevima je veoma zastarela, traktori i priključne mašine su kažu stariji meštani ovog sela kupovani poslednji put sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a ako se nešto i zanavljalo, uglavnom je bilo polovno, jer za nove jednostavno nije bilo dovoljno novca.

Mlađi poljoprivrednici se u novovaroškom kraju uglavnom bave stočarstvom a mere Vlade za njih su veoma važne jer će im subvencije olakšati kupovinu nove mehanizacije. Za njih je od izuzetnog značaja i dobra sradnja upravo sa firmom „Radulović“ jer su izgradili partnerski odnos.

Predsednik Mesne zajednice Božetići Slobodan Popović, foto: GZS

„Da bi ostvarili pravo na subvenciju mi moramo da uplatimo ceo iznos, a povraćaj u vidu subvencije dobijamo nakon 60 do 90 dana, često se desi da taj iznos nemamo u celosti, ali nam u ovoj firmi izađu u susret, sačekaju, izgradili smo poverenje i za nas je to veoma bitno“, kaže predsednik MZ Božetići Slobodan Popović.

Izložbu je posetio i predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević. On je istakao da su subvencije države značajno promenile na bolje čitav novovaroški kraj i da su se pokazale izuzetno dobrim. Zbog toga je i lokalna samouprava odlučila da dodatno pomogne svoje poljoprivrednike i u budžetu opredelila značajna sredstva za subvencionisanje kupovine poljoprivrednih mašina.

Predsednik opštine Nova Varoš Radova Vasiljević, foto: GZS

„Svi naši domaćini koji kupe neku poljoprivrednu mašinu u vrednosti do 200 hiljada dinara, dobiće povraćaj polovine tog iznosa“, kazao je Vasiljević-

Prema rečima Jovana Radulovića koji se ovim poslom bavi od 2004. godine država nikada nije više pomagala selo i poljoprivrednike nego što to radi u poslednje tri godine.

„Ljudi su ponovo počeli da kupuju nove mašine, u ovom kraju smo prodali preko 90 traktora i oko 400 priključnih mašina. Niko nije odbijen za subvencije, samo onaj ko nije tražio nije ih ni dobio“, ističe Radulović.

On je takođe naglasio da u okviru njegove firme posluje i servis, što je od izuzetne važnosti, jer je održavanje kao i nabavka rezervnih delova sigurna.

GZS i PP Media