Brvnara tesna za etno-zbirku

Prijepolje – Brvnara sa dve prostorije u prijepoljskom selu Velika Župa postala je tesna za alatke, pokućstvo i mnogobrojne predmete od drveta, kože, gvožđa i drugih materijala iz života stočara i ratara, koje je beogradski penzioner Dragiša Tomašević (73) sakupljao gotovo šest decenija, pa je odlučio da etno-zbirku – udomi.

Dugo godina sam se nadao da će biti razumevanja, da se neće porušiti neke stare kuće u Prijepolju, pa i zadružni domovi podizani kulukom, da se u njima izlože starine, sačuva od zaborava narodno blago… Za postavku je potrebno najmanje 150-200 kvadrata, a neophodna je i zaštita prikupljenih predmeta. Mene su pristigle godine, a članovi porodice, zbog obaveza i drugih interesovanja, ne mogu tome da se posvete – obrazlaže Tomašević nameru da, teška srca, proda ili ustupi ono što što je od svoje 15. godine sabirao i što čami bez posetilaca.

Кad god je dolazio u rodni kraj, zaljubljenik u starine je koristio svaku priliku da skokne do nekog zaseoka i da tumara između Кamene Gore, Jadovnika i Zlatara, pa i dalje od Polimlja, da obogati svoju postavku predmetima narodnog graditeljstva i onima iz domaće radinosti.

U etno-zbirci nalazi se drveno ralo sa gvozdenim raonikom nađeno u Кosatici., pa rukotvorine majstora drvodelja – posude za vodu, kašike, kutlače, preslice, razboji, karlice, stupe za maslo… Tu su i iz savremenog života potisnuti starinski kazan “čučavac”, vrgovi za rakiju, zemljani i bakarni sudovi.

U riznici minulog vremena su starinski satovi, tkanice, čarape i vezovi pletilja, sukneni prsluci… Na detinjstvo i čobanske dane podsećaju desetak čaktara (zvona), fenjeri i lampe, pa pletene korpe, sedlo i samar za planinske konjiće, torbe od kozje dlake…

Pomagali su mi prijatelji, a domaćini su, znajući za moju strast, darivali predmete, iako su im to bile drage uspomene na pretke. Za neke sam i drešio kesu, bez pogodbe – podseća sakupljač, i dodaje:Кad mi je najteže, uđem u muzej, skinem gusle sa čiviluka, pa se razgovaram.

Кantari i čuture

Imam tri kantara korišćena u vodenici i trgovini, od kojih je jedan “okaš”, star preko 300 godina, sa okom, merom za težinu koja je korišćena kod Osmanlija, a koja je iznosila 1,28 kilograma – podseća Tomašević.

Među više čutura različito ukrašenih, dve još drže rakiju, pozivaju na svadbu i idu u svatove, a za onu čuvenog domaćina Goluba Drobnjaka darodavcu sam rekao: Ja je tebi ne bih dao!

Izvor: Novosti

0 thoughts on “Brvnara tesna za etno-zbirku

 • Your comment is awaiting moderation.

  fico score is based on

  Chicago internships Internships at Chicago – Internships for Students 2018 2019
  Internships for Students 2018 2019 Home » Internships at Chicago Internships at Chicago Center of two paramount universities Northwestern University and University of Chicago and its Internships for Students 2018 2019 Home » Internships at Chicago Internships at Chicago Center of two paramount universities Northwestern University and University of Chicago and its strong academics undoubtedly makes Chicago an educational hub and its internships ideal for any student or professional. Various industries and universities in Chicago offer professional and educational internships. It is a dreamland for media and film students as they can enrich their professional career in the North America’s …
  The post Chicago internships Internships at Chicago – Internships for Students 2018 2019 appeared first on Auto&Car.

  Degree News

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *