Muzejska postavka Vlada Divca upotpunjena fotografijom Nikole Opačića

Prijepolje – Stalna postavka Muzeja u Prijepolju “Vlade Divac – košarkaška legenda”, posvećena najpoznatijem Prijepoljcu i jednom od najboljih svetskih košarkaša svih vremena, upotpunjena je fotografijom Vladovom prvog trenera Nikole Opačića. Simbolično, sliku nastalu 1970. godine na košarkaškom gimnazijskom takmičenju u Priboju, na zid je okačio Vlade Divac. On je takođe Muzeju u rodnom gradu darivao dres koji mu je nedavno uručen u Springfildu u čast ulaska u Kuću slavnih.

Fotografiju svog prvog trenera Nikole Opačića na zid je okačio Vlade Divac, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Na inicijativu Vlada Divca, stalna muzejska postavka posvećena njemu, upotpunjena je fotografijom legendarnog Prijepoljca, Nikole Opačića, Vladovog prvog trenera, čoveka od kog je učio prve košarkaške korake. Nikola je rođen u Prijepolju 1953. godine, a umro u Njujorku 19. decembra 2015. godine, samo mesec dana pre nego što je planirao da se vrati u rodnu grad, gde bi provodio penzionerske dane. Vlade kaže da je tužan što Opačić nije među živima, i da je ovo jedan mali način kojim mu se zahvaljuje za sve što je učinio za njega i za Prijepolje.

– Od ove godine sam član Kuće slavnih i ponosan sam zbog toga. Ovo je jedan od načina na koji mogu da odam počast mom prvom treneru za uspeh koji sam postigao. On u tome ima nemerljiv doprinos – kazao je Vlade Divac.

Skromna ceremonija u Muzeju upriličena je u prisustvu Vladovih prijatelja, nekadašnjih saigrača sa početka karijere i porodice Opačić.

Za ovaj dar koji će puno značiti Muzeju, Divcu se zahvalio direktor Zvonko Mandić a o nemerljivom doprinosu za košarku u Prijepolju koji dao Nikola Opačić, poznatiji kao “Politika”, govorio je Milan Cmiljanović. On je između ostalog naveo da se prijepoljski koš temelji na tri stuba, i da je pravi stožer u tome upravo Opačić koji je iznedrio Vlada Divca.

Vlade Divac i Zvonko Mandić, vredan dar Muzeju, foto www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Dres, koji je nedavno dobio u čast ulaska u Kuću slavnih Vlade je poklonio Muzeju. Takođe najavio je da će prsten, koji će mu biti uručen u Springfildu 5. septembra, na zvaničnoj ceremoniji ljudi koji ove godine ulaze u Kuću slavnih pokloniti Muzeju.

PP Media