Četiri projekta vredna 800 miliona dinara vezuju Srbijavode i opštinu Prijepolje

Prijepolje/Brodarevo – Četiri projekta vezuju preduzeće Srbijavode i opštinu Prijepolje, na današnjem sastanku definisane su obaveze i jednih i drugih.

Foto: A.Rovčanin

„Kompletnu trehničku dokumentaciju radi pravni tim Srbijavoda, dok rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i uređenje planske dokumentacija radi lokalna samouprava. Cilj nam je da do kraja ove godine imamo završenu kompletnu tehničku dokumentaciju i da da pokušamo da rešimo imovinsko-pravne odnose za Zalug i za Brodarevo, koje su najkomplikovanije u tom pogledu”, rekao je nakon sastanka direktor Srbijavoda Goran Puzović.

Foto: A.Rovčanin

„Zamolio bih ljude u tim mestima da nam pomognu da rešimo to pravično i po cenama koje će biti određene i da više ne gledamo one slike poplavljenih kuća i polja. Što se tiče Mileševke, očekujemo do jula meseca da imamo građevinsku dozvolu na stolu. Svi ovi projekti su prijavljeni Svetskoj banci i ići će iz njihovih kredita. U proteklih pet meseci imamo dva poplavna talasa u novembru i januaru, zato ćemo za nekoliko dana raspisati javni poziv za sanaciju, uradićemo jedan privremeni nasip koji će štititi ljude u Brodarevu dok se ne uradi trajno definisano rešenje”, istakao je Puzović dodajući da se nada da će na proleće se krenuti sa radovima i na Stanjevinama i Zalugu kao i Brodarevu.

Foto: A.Rovčanin

Na zadatku izrade tehničkog rešenja za uređenje rečnog toka Mileševke i saobraćajnicu od Sahat kule do manastira radiće zajedno projektanti iz Srbijavoda i Puteva Srbije koji će se truditi da povežu oba objekta. Dosadašnje tehničko rešenje Mileševke se nije uklapalo tako da će biti promenjeno, planirano je da će biti oko 14 malih kaskada kako bi se kontrolisala brzina vode.

Predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić rekao je da je predviđeno da preduzeće Srbijavode preko Svetske banke i drugih državnih institucija, uloži preko 800 miliona dinara da se reše jedan po jedan tok.

Foto: A.Rovčanin

„Vidi se da država razmišlja o Prijepolju, da rešimo probleme koji mi sami ne možemo. Na prvom mestu je korito Mileševe, na drugom obaloutvrda u Zalugu i leva i desna strana i Stanjevine i sam Zalug. Tu je planirano da se završi do kraja godine da se završi projektno-tehnička dokumentacija i da se polako rešavaju imovinski odnosi. Pozivam građane da se uključe jer je zajednički inters da se reši što pre reše imovinsko-pravni odnosi na svačije zadovoljstvo. Probaćemo da do kraja godine završimo svu proceduru da sledeće godine krenemo sa radovima i u Brodarevu i da ne razmišljamo kada su vanredne situacija da li će doći do nekih nesreća”, rekao je Popadić.

Foto: A.Rovčanin

Što se tiče terena „ORSI”, predsednik opštine Prijepolje, rekao je da će pokušati preko nekih hitnih sanacionih radova da ne dolazi više do urušavanja sportskih terena, a da je cilj da se uradi projektna dokumentacija kako bi problem bio trajno rešen.

PP Media i GZS