Dani kulture posvećeni jubileju

Svečanom akedemijom “Svetli dani”, priređenom povodom pet decenija uspešnog rada Doma kulture “Jovan Tomić” u Novoj Varoši u petak je počeo jednomesečni festival “Dani kulture”, koji je ove godine u potpunosti posvećen obeležavanju značajnog jubileja koji ustanova slavi. Zaslužnima uručena su priznanja i zahvalnice za doprinos koji su nesebično dali u negovanju i razvoju kulturne perjanice celog kraja. Prigodnim umetničkim programom akedimiju su upotpunili glumci Katarina Žutić, Jelena Stajkovac i Milorad Miki Damjanović, pored njih publici se predstavila i solistkinja Zorana Iđuški i muzička grupa „Lord i gospoda“.

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj građana i zvanica foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

U pozdravnoj reči direktorka Doma kulture Mihrija Hadžić je navela da joj je zadovoljstvo, ali i odgovornost što ide stazom koju je utabao najveći doajen novovaroške kulture Petar Mandić.

– Imam privilegiju da odam priznanje i poklonim se izvanrednostima svojih cenjenih kolega koji su utkali talenat i ljubav u svetlu istoriju ovog kulturnog zdanja. Ovu godinu ćemo posvetiti svima onima koji su ostavili neizbrisiv trag na polju kulture i Novu Varoš učinili važnim gradom koji zauzima časno mesto u kulturnom životu Srbije – istakla je direktorka Hadžić.

Prvi čovek opštine Radosav Vasiljević kazao je da lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva iz svog skromnog budžeta za normalno funkcionisanje ustanove te da će to nastaviti da čini i u buduće.

Dane kulture otvorio je prvi čovek opštine Radosav Vasiljević foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Povodom pet denija postojanja Doma kulture “Jovan Tomić” uručeno je pet plaketa i 11 zahvalnica, zaslužnim pojedincima i ustanovama. U ime nagrađenih na uručenom priznanju zahvalio se Darko Čonkić iz beogradskog Art centra koji je naveo da već deset godina dolazi u Novu Varoši i sarađuje sa Domom kulture. On je u znak te saradnje poklonio enciklopediju kostimografije, čije autor profesor Zoran Davidović. Takođe, Art centar je poklonio Domu slike sa izložbe “Mali format” kao deo legata nedavno preminulom, Faruku Ibišbegoviću, kulturnom uposleniku i muzičaru.

Arhitekta i projektant zdanja Doma kulture u Novoj Varoši Aleksandar Radojević, potsetio je prisutne na period kada je nastao plan za igradnju kulturne ustanove kao i na anegdote koje su pratile samu gradnju. On je uputio apel nadležnima, da zatraže od države da se ustanova čije idejni tvorac stavi pod njenu zaštitu.

Direktorka Mihrija Hadžić i Aleksandar Radojević arhitekta i projektant zdranja Doma kulture foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Posebno emotivan trenutak, koji je kod većine prisutnih naterao suze u oči, bilo je posthumno uručenje plakete Faruku Ibišbegoviću koju je primila njegova supruga.

Akademiji je prethodilo otvaranje izložbe fotografija akademskog slikara Stanka Nikačevića, na kojoj je predstavljena retrospektiva i sublimacija svih značajnijih aktivnosti koje je imala ustanova od njenog osnivanja pa sve do današnjih dana.

Akademiji je prethodilo otvaranje izložbe fotografija akademskog slikara Stanka Nikačevića foto: www.ppmedia A.Rovčanin

Tokom manifestacije  “Dani kulture” u okviru umetničkog programa biće izvedeno odnosno prikazano desetak kvalitetnih kulturnih događaja, među kojima je najviše pozorišnih i muzičkih. U subotu 16.februara od 20 časova poklonici dobrog zvuka imaće priliku da uživaju u koncertu Кaliope, jedne od najvećih pop zvezda na Balkanu.

PP Media