Devetogodišnjoj Amini Mulaganović potrebna pomoć

Devetogodišnja Amina Mulaganović iz Prijepolja boluje od retke i teške neuro – mišićne bolesti, spinalne mišićne atrofije drugog tipa. Ova bolest zahvata sve mišiće na telu uglavnom simetrično i prouzrokuje slabost koja dovodi do gubitka funkcija najčešće u nogama, što je slučaj i kod Amine. Lek za ovu vrstu bolesti još uvek nije dostupan lekarima u našoj zemlji, nedavno je iz Amerike stigao u Austriju gde jedna njegova doza košta blizu 90 hiljada evra, a samo tokom prve godine lečenja neophodno je da Amina primi šest takvih doza.
Više od osam godina traje borba porodice Mulaganović sa opakom bolešću koja je napala njihovo dete. Za potrebe lečenja i nege obolele devojčice Opšta bolnica u Prijepolju obezbeđuje osnovne potrebštine međutim one često nisu dovoljne za ceo mesec već su njeni roditelji Suad i Azra prinuđeni da ih sami kupe, a njihova nabavka mesečno premašuje iznos od hiljadu evra. Zbog težine bolesti i neophodnog dvadesetčetvoročasovnog dežurstva pored bolesne Amine Suad i Azra nisu u mogućnosti pronaći stalno zaposlenje. Kako bi prehranio svoju porodicu Suad povremeno radi sezonske poslove najčešće u Crnoj Gori.

Porodica Mulaganović iz Prijepolja, foto: www.ppmedia.rs


– Zbog prirode Aminine bolesti koja izuskuje dvadesetčetvoročasovno prisustvo pored nje supruga i ja nismo u mogućnosti pronaći stalan posao, jednostavno nikada ne znamo sa sigurnošću kada će njoj pomoć bibti potrebna a to poslodavci ne trpe – kaže Suad Mulaganović.
Dok se glava porodice nalazi u nadnici, uz Aminu non stop boravi mati Azra i njen mlađi brat sedmogodišnji Salko.
– Amina se rodila zdrava i prava kao sva druga deca. Prvi simptomi bolesti javili su se u njenom jedanaestom mesecu života kada je imala visoku temperaturu koja je bila i okidač da se bolest pojavi. Molim boga da nam svima da snage i da moja ćerka jednog dana ozdravi – tankim glasom kroz plač zbori Azra, mama Aminina.
Opaka bolest malu Aminu punu života nije sprečila da se obrazuje, ona je uspešno sa svim peticama završila drugi razred kućne nastave i kaže životna joj je želja da jednog dana stane na svoje noge kao druga deca.
Putem društvenih mreža nedavno je pokrenuta akcija sa ciljem da se ovoj porodici pomogne i obezbedi novac za pristojan život. Već su se pojedinci i javili i u toku je renoviranje Aminine sobe, a svi oni koji žele da pomognu novac mogu uplatiti na dinarski žiro račun broj 355-0003200540420-13 i devizni račun 353-550003200540435-65 otvorene kod Vojvođanske banke.

Dinarski i devizni račun za pomoć porodici Mulaganović


Retki su trenutci kada ova porodica zajedno izlazi iz svog doma, a Amina iz svoje sobe i četiri zida a da to nije odlazak kod lekara. Priliku da provedu jedan takav dana Mulaganovići imali su zahvaljući prijepoljskoj restoranu Kanjon, koji je obezbedio ručak za ovu porodicu.
PP Media