Državno finale Plazma Sportskih igara mladih na Zlatiboru od 1. do 9. jula 

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Čajetina – Državno finale Plazma Sportskih igara mladih održaće se od 1-9. jula na Zlatiboru. Oko hiljadu takmičara iz preko 50 opština i gradova  uzeće učešće u finalu.

Foto: Promo

Plazma Sportske igre mladih u Srbiji ulaze u završnicu takmičenja. Veliko Državno finale održaće se na sportskim terenima na Zlatiboru, izuzev finala odbojke na pesku koja će biti organizovana u Novoj Varoši.

Jedanaesta sezona Plazma Sportskih igara mladih krenula je ove godine 27. januara iz Žablja. Tokom februara i marta trideset opština i gradova u Srbiji bili su domaćini ekološke radionice Zero Waste – Budi deo Igre – Sačuvajmo našu planetu.

Ovo je treća godina kako su Sportske igre mladih deo globalnog Coca- Cola projekta „Svet bez otpada“. Coca-Cola, ovom kampanjom, želi da doprinese što pozitivnijem uticaju na okolinu i pruži rešenja za izazove povezane sa ambalažom.

Po završtku Zero Waste radionica usledili su Dunav Osiguranje Dani sporta, gde su se takmičari nadmetali u: sportskoj igri Lino „Između dve vatre“, Atletici/Trka na 60m, MIS Odbojci, Millennium Team Basketu 3×3, Coca-Cola kupu i Turniru u malom fudbalu.

Uporedo sa Danima sporta organizovana su kavlifikaciona opštinska i gradska  takmičenja a potom i regionalna finala u rukometu, stonomtenisu, tenisu kao i Banca Intesa turniri u šahu.

-Želja nam je da se deca, pre svega, lepo druže. Sve ovo što radimo je njima podređeno. Dečiji osmesi, njihova radost učešća u Plazma Sportskim igrama mladih je naše veliko zadovoljstvo. Tu smo da ih dobrom organizacijom takmičenja podržimo kako bi postigli što bolje rezultate i izborili plasman na Međunarodno finale, gde će imati priliku da se druže i takmiče sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Učešće na igrama je besplatno za sve takmičare, zahvaljujući sponzorima Igara. Naš rad i rezultate prepoznale su brojne svetske i domaće kompanije koje su se uključile u naš projekat kao sponzori, kao i vlade i ministarstva zemalja u kojima se Igre održavaju. Podržavaju nas i brojne svetske institucije, od kojih izdvajam: MOК, UEFA, FIDE, FIBA i Evropska komisija – kaže Marija Mihajović predsednica Plazma Sportskih igara mladih Srbije.

Na Zlatiboru Plazma Sportske igre mladih će okupiti devojčice i dečake iz cele Srbije koji su prošli kroz sve faze  takmičenja i plasirali se na Državno finale.

-Sportske igre mladih, u sportskom smislu iz godine u godinu rastu i sve je veći broj broj dece, koji uzimaju učešća u nekom od sportova u okviru igara. Premda, u svom nazivu, imamo reč sportske, što podrazumeva, pre svega težnju za što boljim rezultatom, naša misija  je drugačija i nama je u osnovi  igara dečiji osmeh. Ove godine smo kroz različite oblike naših aktivnosti napravili oko 180 dnevnih događaja, što nam daje nadu da će ovogodišnje takmičenje biti najmasovnije do sad – kaže Slobodan Popović sportski direktor Plazma Sportskih igara Srbije.

Najuspešniji sa Državnog finala stiču pravo takmičenja na Međunardonom finalu Plazma Sportskih igara mladih koje će se održati krajem  avgusta u Splitu.

-Opština Čajetina i Sportski savez Čajetina vec dugo godina ima odličnu saradnju sa Sportskim  Igrama mladih, svako dete u nasoj opštini zna sta je SIM i radujem mu se svake godine. Veliki je značaj u toj saradnji, podstičemo decu da se bave sportom i ne samo onu koja već treniraju u nekom klubu, već i decu koja nemaju priliku za to. Radujemo se ponovnom susretu. Ovo će da bude drugo Državno finale koje se održava na Zlatiboru, što govori o našem prijateljstvu i saradnji – rekao je  Mirko Petrović  Generalni sekretar Sportskog saveza Čajetine.

Takmičenja će se odvijati na tri lokacije na području opštine Čajetina i u Novoj Varoši. Lino “Između dve vatre” i atletika (trka na 60 m) biće održani na Trgu na Zlatiboru, MIS odbojka (dečaci) u Novom parku u Čajetini,MIS  odbojka (devojčice), Millennium Team 3×3 basket, Turnir u malom fudbalu igraće se  na novim terenima na Glavici u Čajetini dok će  Coca-Cola kup i rukomet  bit na terenima SO “Ratko Mitrović”. Državno finale u odbojci na pesku će se igrati na terinima u Novoj Varoši.

PP Media