Džamija ispod drevne srpske tvrđave čuva jedan od najstarijih Kur’ana na Balkanu

Prijepolje – Mileševac ili Hisardžik je tvrđava, smeštena na strmoj steni nad Mileševkom, nedaleko od manastira Mileševa, 7 km istočno od Prijepolja iznad istoimenog sela. Prvi put se u istorijskim izvorima pominje 1444. godine, ali se pretpostavlja da je podignut u prvoj polovini 13. veka, kada i manastir Mileševa ili neposredno nakon njegovog podizanja.

Džamija u Hisardžiku gde se čuva Kur’an star više od 400 godina, foto. PP Media

Tvrđava je podignuta sa namenom da bude zaštita manastiru, kao i kontrola dela tzv. bosanskog puta, koji je povezivao Sjenicu i Prijepolje. Izvori ga pominju 1448. i 1454. godine i tada se nalazio u sklopu zemalja Stefana Kosače, da bi ga Osmanlije trajno zauzele 1465. godine.

Na osnovu čestog pominjanja u njihovim izvorima tokom narednih vekova, može se zaključiti da je Mileševac zauzimao značajno mesto u tom regionu. Od 17. veka kao ime tvrđave se javlja termin Hisardžik što na turskom označava tvrđavu, koje je opstalo do kraja otomanske vladavine. Taj naziv se danas očuvao u imenu sela ispod tvrđave, koje se razvilo iz nekadašnjeg podgrađa i u kome je veći deo stanovništva muslimanske veroispovesti. Danas je veći deo tvrđave očuvan i kao spomenik kulture, nalazi se pod zaštitom države.

Od Osmanlija, pored naziva sela, ostala je stara kaldrma koja se još samo u pojedinim delovima starog druma nazire, kao i živopisna džamija u kojoj se nalazi jedan od najstarijih Kur’ana na Balkanu. Kur’an iz Hisardžika star je oko 400 godina.

Po pergamentu na kome su rukom ispisane sve stranice ovog retkog primerka, načinu pisanja, formatu, veličini, kao i nizu drugih parametara, stručnjaci su utvrdili da ovaj Kur’an potiče s početka 17. veka i predstavlja pravo kaligrafsko remek delo.

Izvor: N1 i PP Media