Episkop Atanasije: Zaputimo se ka Božiću i dočekajmo ga u radosti

Prijepolje – Za vernike Srpske pravoslavne crkve u sredu je počeo šestonedeljni Božićni post kojim se pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika – rođenje Isusa Hrista – Božića.

Episkop mileševski Atanasije, foto: A.Rovčanin

Božićni post ili Mala četrdesetnica traje od 27. novembra do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli. Post za pravoslavne hrišćane je temelj vere, spasonosno sredstvo koje pomaže na putu ka spasenju.

„Božić je praznik najveće bliskosti Boga i čoveka. Ide nebo da zagrli zemlju i Bog da stanuje sa ljudima i da živi sa njima. Rodiće se kao dete, čineći sebe najprijemčivijim svakom uzrastu. Rodiće se usamljen da bi bio drug beskućnicima i samotnjacima. Biće on i u velikim zajednicama, dolazi svima, dolazi kao najveći gost. Treba da ga dočekamo najsvečanije. Naši narodni običaji puni su simbolike koja izražava bliskost, ljubav i toplinu. Pozivam sve i stare i mlade da se zapute ka Božiću, da gledaju tog božanskog čoveka, da poprimimo od njega njegove osobine, darove, ljubav i dobrotu. Da dočekamo Božić u radosti i da kao što Bog grli nas tako da grlimo jedni druge. Srećan put ka Božiću”, poručio je episkop mileševski Atanasije.

Inače, četrdesetodnevni Božični post, koji po značenju i trajanju dolazi posle Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta, koji je uvod u najveći hrišćanski praznik Hristovog Vaskresenja, počinje za Rusku pravoslavni crkvu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru. Hrišćanski post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi. Post je i danas neophodan jer se ovim podvigom uz molitvu, pravoslavni hrišćani pripremaju za dolazak velikih praznika.

GZS i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *