Festival domaćih proizvoda okupio u Prijepolju 19 izlagača

Prijepolje – U organizaciji Udruženja građana „Sedobro“ u velikoj sali restorana Srpska kruna se održava Festival domaćih proizvoda našeg kraja. Učešće je uzelo 19 izlagača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine a sve posetioce očekuje raznovrstan izbor i bogata ponuda različitih proizvoda.

Čuvari tradicije i dobrog zalogaja, foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

U cilju promocije tradicionalnih proizvoda i rukotvorina našeg kraja, Udruženje građana “Sedobro”, uz podršku Turističke organizacije Prijepolje, po četvrti put organizuje Festival domaćih proizvoda.

-Trudimo se da sačuvamo tradiciju i otrgnemo od zaborava stare zanate. Nadam se da će lokalna samouprava prepoznati značaj ovog festivala, koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača pa možda i da promenimo lokaciju, npr. sportska dvorana, jer smo ove godine mogli imati i 40, 50 izlagača ali nismo imali gde da ih smestimo – istakao je Ljubiša Babić iz Udruženja građana „Sedobro“.

Idejni tvorac manifestacije Ljubiša Babić iz Udruženja građana „Sedobro“, foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Turistička organizacija Prijepolje poslednje dve godine pruža podršku ovoj manifestaciji.

– Ovaj festival pored toga što čuva tradicionalne načine spremanja hrane, zimnice kao i stare zanate poput pletenja i veza, on i predstavlja našu opštinu kroz sve prizvođače koji na njemu učestvuju. Mi smo to prepoznali i nadamo se da će iz godine u godinu biti sve masovniji, proširiti se i postati obeležje opštine Prijepolje- ističe Dragana Varaklić iz TO Prijepolje.

Dragana Varaklić, TO Prijepolje, foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Festival je okupio 19 izlagača iz Srbije, CG i BiH. Kako i sami kažu, gostoprimljivost Prijepoljaca, ljudskost ali i lepote ovog kraja navode ih da se festivalu sa istim zadovoljstvom uvek vraćaju.

-Kada sretnete divne ljude sa ogromnim srcem, koje definitivno Prijepolje ima, eto i nas. Po drugi put smo ovde. Doneli smo sirupe, sokove, džemove, slatka, ajvar, kompletnu zimnicu- sve što je potrebno za jednu porodicu da ima u svom špaizu. Najveće interesovanje vlada za ljuti džem koji je prilog mesu i siru- ističe Danica Marić iz Aleksandrovca.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Iz godine u godinu, interesovanje za učešće na festivalu raste a sala restorana Srpska kruna je sve manja da primi proizvođače koji dolaze iz raznih krajeva.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

-Neke proizvode ću prezentovati po prvi put na ovom festivalu. Ove godine sam se potrudila malo više, inovativnija sam tako da će posetioci imati priliku i da probaju i da kupe slatko od slanine, ali i slatko od pečurki, jagorečevine, sremuša itd…- kaže Svetlana Divac koja od prve godine učestvuje na ovom festivalu.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Festival domaćih proizvoda našeg kraja otvoren je i u subotu, 4. novembra od 9 do 18h.

Tekst je nastao u okviru projekta “Zaboravljeni turistički biseri Polimlja”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Prijepolje iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Prijepolje u 2023. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media